Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Ukrajina o krvniku Mariupolja: 'Zapamtite ga, on je naredio bombardiranje dječje bolnice'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajina o krvniku Mariupolja: 'Zapamtite ga, on je naredio bombardiranje dječje bolnice'

'Ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji'

Ukrajinski dužnosnici optužuju visokog ruskog vojnog čelnika Mikhaila Mizintsevog za neke od najgorih zločina u ratu u Ukrajini. Tvrde i da je on odgovoran za granatiranje rodilišta u Mariupolju, a nadjenuli su mu zastrašujući nadimak - krvnik Mariupolja, piše Fox News.

'Zapamtite ga. Ovo je Mikhail Mizintsev. On vodi opsadu Mariupolja. Upravo je on naredio bombardiranje dječje bolnice, dramskog kazališta i tako dalje. Ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji. Mi ćemo se pobrinuti da se susretnemo s njim u Haagu', objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Oleksandra Matvičuk uz njegovu fotografiju.

Ukrajinski vojni dužnosnici tvrde da je Mizintsev napad sličan onom u Mariupolju organizirao i za sirijski grad Alep koji je ostavio u ruševinama.

Mizintsev je čelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje obranom, koji je Rusija osnovala 2014. za usmjeravanje budućih vojnih operacija, prenosi Dnevnik.hr

Brzo napredovao kroz činove

Rođen je 1962. godine, a kako piše Fox News, brzo je napredovao kroz činove. Studirao je na Kijevskoj višoj kombiniranoj zapovjednoj školi prije nego što je postao zapovjednik izviđačkog voda u sovjetskoj vojsci u Istočnoj Njemačkoj. Nakon pada Sovjetskog Saveza, Mizintsev je raspoređen na Kavkaz kako bi zapovijedao motoriziranom bojnom pušaka.

Njegov povratak u Moskvu kasnih 1990-ih doveo je do brzog napredovanja, što ga je dovelo do mjesta šefa operativne uprave načelnika stožera 2003. godine. To je uloga koja mu je dodijelila dužnosti vojnog planiranja. Nakon toga je preuzeo čelno mjesto Nacionalnog centra za upravljanje obranom.

Vaša reakcija na temu