Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Ukrajina tvrdi da je skupina Wagner pokušala ubiti predsjednika i premijera Ukrajine
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajina tvrdi da je skupina Wagner pokušala ubiti predsjednika i premijera Ukrajine

Zavjeru su potvrdile obavještajna služba i specijalne snage

Viši savjetnik ukrajinskog ministra obrane rekao je da je ozloglašena ruska vojna skupina Wagner navodno pokušala atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Denisa Šmihala, prenosi CNN.

'Htjeli su ubiti vodstvo Ukrajine: našeg predsjednika i premijera. To je bio cilj i nekoliko njih je poslano u Ukrajinu bez ikakvog uspjeha', rekao je Markian Lubkivskij, savjetnik ukrajinskog ministra obrane. Lubkivskij je rekao da su zavjeru potvrdile ukrajinska obavještajna služba i specijalne snage zadužene za zaštitu Zelenskog.

'Svi ti dokumenti i potrebni dokazi bit će predočeni Međunarodnom sudu', rekao je dodajući da ne može otkriti više iz operativnih razloga.

CNN za sada nije mogao nezavisno potvrditi te tvrdnje.

Skupina Wagner prvi put je dospjela u javnost tijekom ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. Od tada su neovisna istraživanja i istrage CNN-a otkrile da je privatni vojni izvođač djelovao u Siriji i više zemalja u Africi. Američki dužnosnici i organi za zaštitu ljudskih prava optužili su ih za kontinuirano kršenje ljudskih prava.

Smatra se da je grupa povezana s Jevgenijem Prigožinom, oligarhom koji je toliko blizak Kremlju da je poznat kao Putinov 'chef'. Kremlj je više puta zanijekao bilo kakve veze s tom grupom. Prigožin poriče bilo kakvu umiješanost u skupinu Wagner. Britanija je prije dva dana postala posljednja zemlja koja je sankcionirala skupinu Wagner.

Lubkivskij kaže da je ukrajinska obavještajna služba pratila skupinu unutar i izvan Ukrajine i da je nekoliko Wagnerovih operativaca ubijeno unutar zemlje. Identificirani su po njihovim jedinstvenim identifikacijskim oznakama.

'Moral vojske je vrlo visok jer je naš predsjednik u Kijevu, naš premijer i parlament su ovdje. Ovo je vrlo važno za podršku ljudima na terenu, za podršku ukrajinskoj vojsci i ovo je vrlo dobar signal međunarodnoj zajednici', rekao je Lubkivskij, piše Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu