Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Twitter) Ukrajinci zahvalili Ruskinji koja im je pomogla u napadu na Krimski most
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajinci zahvalili Ruskinji koja im je pomogla u napadu na Krimski most

'Uništili smo mit o ruskoj nepobjedivosti'

Ruskinja koja je snimila Krimski most s jahte tijekom odmora dala je ukrajinskim vojnim dužnosnicima potrebne informacije za napad, priopćili su Ukrajinci. Strateški Krimski most, koji povezuje poluotok pod ruskom okupacijom s Rusijom, pogođen je najmanje dvaput tijekom rata, jednom u listopadu prošle godine - kada se most djelomično srušio - i posljednji put u srpnju, piše Index.

Vasilj Maliuk, šef Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), u petak je poručio da je napad na Krimski most u srpnju poništio ruske pomorske operacije. Također je istaknuo kako je napad prisililo Moskvu da koristi trajekte za premještanje oružja i drugih vojnih zaliha, prenosi Newsweek.

'Većina informacija je došla iz otvorenih izvora'

'Uništili smo mit o ruskoj nepobjedivosti. Zemlja je lažna. Most je osuđen na propast. Mnogo je iznenađenja pred nama, a ne samo Krimski most', rekao je Maliuk u nizu televizijskih dokumentaraca pod naslovom 'SBU, specijalne operacije za pobjedu'. Dokumentarci su sadržavali snimku ukrajinskog napada na most, kojima su daljinski upravljali tehničari u kontrolnoj sobi u Kijevu.

Moskva, koja je rekla da su u napadima ubijene dvije osobe, okrivila je Kijev za oba napada. Ukrajinski protuobavještajni časnik je za Ukrajinsku Pravdu potvrdio da su sigurnosne službe zemlje koristile snimke pronađene na društvenim mrežama za pripremu napada na Krimski most u srpnju.

'Tijekom naših priprema za operaciju, većina informacija koje smo dobili došla je iz otvorenih izvora. Jedan od izvora takvih informacija bila je videosnimka Ruskinje koja se opuštala na jahti u blizini Krimskog mosta - snimila je unutarnje strukture luka mosta. Ta nam je informacija dala ideju o točki na kojoj je most morao biti napadnut kako bi se izazvala maksimalna šteta', dodao je časnik.

Most ima vojnu, logističku i psihološku vrijednost za Ruse

Drugi protuobavještajni časnik je izjavio kako je 'svaki Rus s pametnim telefonom najbolji prijatelj i klijent' ukrajinske tajne službe. 'Možemo promatrati puno lokacija unutar same Rusije i na okupiranim teritorijima. Nadamo se da će nastaviti snimati, fotografirati i dijeliti', naveo je. 

Most od 18 kilometara, koji se uzdiže iznad Kerčkog tjesnaca, najduži je u Europi i ima vojnu, logističku i psihološku vrijednost za Rusiju. Cestovni most s četiri trake otvoren je uz veliku pompu iz Moskve 2018., četiri godine nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim, a željeznički je dovršen 2019.

Vaša reakcija na temu