Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ukrajinci: 'Zarobili smo srpsku snajperisticu Crnu panteru. Na njezinim rukama je krv civila'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajinci: 'Zarobili smo srpsku snajperisticu Crnu panteru. Na njezinim rukama je krv civila'

Prije nego je postala plaćenica, Danijela Lazović Bagira je bila rukometašica, časna sestra i osuđena dilerica droge

Ukrajinska vojska priopćila je kako je zarobila rusku snajperisticu Danijelu Lazović, ratnog imena Bagira, Srpkinju koja na strani Rusa u Ukrajini ratuje još od 2014., objavili su na Facebook stranici ukrajinskog Ministarstva obrane Army Inform. 

Snajperisticu, koja je ratno ime uzela po liku Crne pantere iz filma 'Knjiga o džungli', ukrajinske snage su zarobile nakon ranjavanja. Ranjenu njeni suborci su je, prema objavi ukrajinskih vlasti, ostavili na bojnom polju. 

- Ostavili su me! Vidjeli su da sam ranjena, imali su priliku izvući me, a jednostavno su isparili nadajući se da ću umrijeti - prenose njene riječi pripadnici ukrajinskih snaga. Prema riječima ukrajinskoga volontera Vlade Ivanova, zarobljenici je pružena potrebna medicinska pomoć i trenutno je na liječenju. Pripadnik ukrajinskih snaga tvrdi da je na njezinim rukama krv 'najmanje četiri tuceta ljudi, među kojima ima i civila'.

Uz objavu njene fotografije priložena je i vojna knjižica na kojoj piše da se zove Irina Starikova i da je rođena u Donjecku. Ukrajinski mediji, pozivajući se na ranije objave u srbijanskim medijima, navode da je riječ o Srpkinji Danijeli Lazović, javlja 24sata.

Prije nego je postala plaćenica, Danijela Lazović Bagira je bila rukometašica, časna sestra i osuđena dilerica droge. U redovima proruskih separatista u Donbasu godinama je bila jedna od najslavnijih stranih dobrovoljki, te su ukrajinske tajne službe u nekoliko navrata objavljivale njezino ime. Rođena je u Gornjem Milanovcu, gdje joj i danas navodno žive roditelji i sestra. U istočnu Ukrajinu 2014. otišla je u sklopu dobrovoljačkog Srpskog husarskog puka, paravojne jedinice u čijim su redovima djelovali mnogi borci iz velikosrpskih ratova devedesetih.

Prije toga je jedno vrijeme trenirala rukomet, a jedno se vrijeme bila odlučila i na život posvećen Kristu u manastiru Tumane kod Golubca. Tamo je dobila i ime Majka Ksenija, no to je zapravo više bio paravan jer je nastojala iskoristiti vjersko ruho za kriminalnu kamuflažu. Slobodna navodi da je pod krinkom časne sestre putovala od Beograda do Kosova, dok je srpska policija nije naposljetku razotkrila kao prekaljenu dilericu i 'mulu', ali i tešku ovisnicu o drogi. Osuđena je na zatvorsku kaznu, no nikad je nije odslužila, a tad je prekinula sve veze s obitelji te otišla iz Srbije.

Veza za odlazak u proruske dobrovoljačke jedinice u Ukrajini bio joj je Dejan Berić iz Rume, koji je devedesetih sudjelovao u Miloševićevim ratovima po Balkanu kao vojni izviđač. Najprije joj je omogućio ratovanje na razini običnog pješaka, jedno je vrijeme navodno bila i u vodu za obaranje ukrajinskih bespilotnih letjelica, a onda se dokazala u vještinama baratanja snajperom, odnosno u ubijanju sa sigurne distance.

Prema pisanjima srpskih medija, u pauzama između ubijanja snajperom po Ukrajini, 'Bagira' je sve vrijeme sa svojom partnericom živjela negdje na ruskom državnom teritoriju. Protiv Danijele Lazović viši javni tužilac u Beogradu je u lipnju 2015. godine pokrenuo je istražni postupak zbog sumnje da je počinila kazneno djelo sudjelovanja u ratu ili oružanim sukobima. Budući da se nije odazivala pozivima na saslušanje, policija je utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi porodice ne znaju gdje se nalazi.

U Ukrajini je od tada postala prava 'ikona' proruskih dragovoljaca, a rado iznosi i svoje političke stavove. Tijekom intervjua koji je dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu. Ne zna se jesu li u njezinom slučaju, za odluku o odlasku na ratište presudili politički čvrsti stavovi jer 'plaća' za ovakve ratne usluge varira ovisno od zasluga i činova, ali može biti i do 2000 dolara mjesečno.

U javnosti se u lipnju 2016. pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu s ukrajinskim snagama sigurnosti, u okolini mjesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je riječ o dezinformaciji. Prema saznanjima do kojih smo došli, ona već nekoliko godina živi u Rusiji sa svojom djevojkom, javljaju 24sata

Vaša reakcija na temu