Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Ukrajini odobren pristup financiranju u okviru programa 'EU za zdravlje'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajini odobren pristup financiranju u okviru programa 'EU za zdravlje'

Jednaki uvjeti kao i za članice

U okviru aktualnih nastojanja Europske komisije da Ukrajini pruži potporu u području zdravstva, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides danas je otišla u Ukrajinu te se susrela s ukrajinskim ministrom zdravstva Viktorom Liashkom i posjetila bolnički centar za djecu i centar za rehabilitaciju. Tom su prilikom Komisija i ukrajinska vlada potpisale sporazum o pridruživanju Ukrajine programu 'EU za zdravlje', čime će im se omogućiti pristup financijskim sredstvima EU-a u području zdravstva. 

Kroz ovaj program ukrajinski zdravstveni sustav lakše će odgovoriti na aktualne potrebe, a njime će se i poduprijeti ublažavanje neposredne ratne štete te financirati ukrajinski javni i privatni projekti za obnovu Ukrajine nakon rata.

Ukupni proračun programa 'EU za zdravlje' za razdoblje 2021. - 2027. iznosi 5,3 milijarde eura. Stupanjem na snagu sporazuma o pridruživanju Ukrajine programu 'EU za zdravlje', ukrajinska tijela za zdravstvo i šira zdravstvena zajednica moći će u potpunosti iskoristiti mogućnosti financiranja u okviru tog programa pod jednakim uvjetima kao i one država članica EU-a, Norveške i Islanda. Sporazum će biti retroaktivan od 1. siječnja 2022., što će Ukrajini omogućiti da odmah počne sudjelovati u mogućnostima financiranja u okviru programa za 2022.

Vaša reakcija na temu