Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UKRAJINSKI VOJNICI 'Bahmut je stroj za mljevenje mesa'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UKRAJINSKI VOJNICI 'Bahmut je stroj za mljevenje mesa'

'Trebamo streljivo, inače će grad brzo pasti'

Više od desetak ukrajinskih vojnika koji se trenutno bore u Bahmutu ili oko tog grada u Donjeckoj oblasti reklo je za Kyiv Independent da ne dobivaju nikakvu podršku, prenosi Index.

Vojnici su tijekom kratkih posjeta obližnjem gradu Kostjantinivki govorili novinarima o nepripremljenim i slabo obučenim bataljunima koji su bačeni u stroj za mljevenje mesa na prvoj crti fronte.

Vlada ekstremna nestašica streljiva pa vojnici koriste oružje iz Drugog svjetskog rata

Bataljuni preživljavaju najbolje što mogu uz slabu potporu oklopnih vozila, minobacača, topništva, dronova i taktičkih informacija, tvrde ukrajinski vojnici.

'Ne dobivamo nikakvu podršku', rekao je za Kyiv Independent Serhij, borac na prvim linijama u Bahmutu. 

S novinarima je razgovarao u društvu svog prijatelja. Imena vojnika iz članka su izmijenjena jer su razgovarali s novinarima bez odobrenja svojih časnika.

Kažu da rusko topništvo, borbena vozila pješaštva i oklopni transporteri često satima i danima napadaju ukrajinske položaje a da ih ukrajinsko teško naoružanje ne zaustavi. Neki vojnici su se žalili na lošu koordinaciju i svijest o situaciji te su rekli da ne mogu vjerovati da se situacija na ratištu kod Bahmuta pogoršala.

Također, vojnici navode da je zavladala ekstremna nestašica streljiva i da zato koriste oružje koje datira iz Drugog svjetskog rata. Dronovi koji bi trebali pružiti kritične izviđačke informacije također su rijetki, a često se i izgube na nekim dijelovima bojišta.

'Šanse da ćeš iz Bahmuta izaći živ su 30:70'

Sve to dovodi do zastrašujućih žrtava, i mrtvih i ranjenih. 

'Bataljun je došao sredinom prosinca, bilo nas je 500. Prije mjesec dana imamo samo 150 ljudi', rekao je Boris, borac iz Odese koji se bori oko Bahmuta. 

'Kada izađeš na bojište u Bahmutu, šanse nisu 50:50 da ćeš izaći živ. Više je kao 30:70', govori Serhij.

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da je Rusija izgubila desetke tisuća ljudi tijekom bitke kod Bahmuta od sredine siječnja. Borbe su se od tada samo intenzivirale, a Ukrajina u svojim dnevnim ažuriranjima navodi da je mrtvih Rusa blizu tisuću.

Vlasti nisu otkrile nikakve podatke o ukrajinskim gubicima u bici za Bahmut. Na temelju svjedočenja vojnika čini se da su i ukrajinski gubici veliki.

'Trebamo streljivo, inače će Bahmut brzo pasti'

Neki vojnici rekli su za Kyiv Independent da se često ne mogu osloniti na ukrajinske minobacačke napade protiv težeg ruskog oružja. 

'Napadaju nas tri sata, čekamo podršku, a podrške nema. Kažu nam da pričekamo i da ćemo dobiti podršku za pola sata do sat vremena. Čekamo sedam sati, podrške nema', govori Serhij.

Vojnik Ilija kaže da, kada stigne streljivo, dobiju i 10 granata dnevno. To je dovoljno za jednu minutu na bojištu. 

'Trebamo streljivo! Ako nastavimo dobivati 10 granata, Bahmut će brzo pasti', rekao je Ilija.

Vaša reakcija na temu