Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT ULAZAK U NATO 'Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije. Prelazak Ukrajine izravni je udar'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ULAZAK U NATO 'Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije. Prelazak Ukrajine izravni je udar'

Dekan Veleučilišta u Šibeniku tvrdi da si članice saveza neće dozvoliti ratovanje

Sasvim je izvjesno da će Švedska i Finska ući u NATO, no postavlja se pitanje koliko će to biti brzo. Dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku, u Dnevniku HRT-a rekao je kako sve počinje pozivnicom koju upućuje Sjeverno Atlantsko vijeće u kojem su sve države članice.

- Švedska i Finska su na visokom stupnju pripravnosti i kompatibilnosti s NATO savezom, tako da taj postupak koji zna trajati godinama, u ovom će slučaju trajati mjesecima, a možda i tjednima, rekao je i dodao da nakon što dođe do usklađivanja stajališta, slijedi ratifikacija Washingtonskog sporazuma u 30 članica sporazuma i potom ratifikacija u parlamentima Švedske i Finske.

Upitan je kako tumači Erdoganov potez kada je rekao da neće pozitivno gledati na ulazak Švedske i Finske u NATO te da on želi da skandinavske zemlje prekinu podupirati kurdske militantne skupine na svojem teritoriju. 

- Turska je već jednom blokirala ulazak Cipra u NATO savez zbog vlastitih interesa - komentirao je.

Runjić je naglasio kako će najvjerojatnije NATO savez širiti svoju infrastrukturu na Švedsku i Finsku nakon što one postanu članice NATO-a te one krenu ovdje graditi baze i razmještati nuklearno oružje.

- Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije. Radi se o Ukrajini. To je njihovo 'dvorište' i tu će oni braniti svoje interese - smatra.

Tvrdi kako je prelazak Ukrajine u NATO izravni udar za Rusiju, a države članice NATO-a neće si dopustiti da zarate s Rusijom.

U fokusu je njegovog znanstvenog rada i arbitražna odluka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije. Nedavno je o tome objavio i knjigu 'Anatomija jedne neuspjele prijevare'. Čini se da odlaskom Janše i dolaskom nove vlade ta odluka ponovno dolazi na dnevni red. Štoviše, da će se ulazak Hrvatske u Schengen uvjetovati provedbom arbitraže koju Hrvatska ne priznaje. Za novog premijera Goloba arbitraža ostaje 'sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj'. Zar Sloveniji nije u interesu da se schengenska granica pomakne istočnije? 

- Slovenija nema interes da spriječi ulazak Hrvatske u Schengen, osim ako žele napakostiti Hrvatskoj da bi 'provukli' arbitražu - poručio je. 

Vaša reakcija na temu