Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Umro Sean Connery!

Umro Sean Connery!

Bio je najpoznatiji po ulozi agenta 007

Umro je glumac Sean Connery, javlja BBC.

Imao je 90 godina. 

Karijeru Škota rođenog u Edinburghu 1930. obilježila je uloga britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda. Snimio je prvih pet filmova u serijalu od 1962. do 1967. te još dva 1971. i 1983. godine. Svi su bili komercijalno uspješni, a Connery je zahvaljujući toj ulozi postao nezaobilazno ime filmske industrije. Svaki novi glumac u ulozi James Bonda uspoređivao se s njim, pogotovo Roger Moore koji je 70-ih i 80-ih snimio još sedam filmova u serijalu. 

Connery je isprva bio prilično rezerviran prema roli tajnog agenta. Unatoč velikoj popularnosti i komercijalnom uspjehu, jedva je čekao da mu istekne ugovor kako bi se posvetio novim izazovima. Sjajnu rolu ostvario je 1964. u 'Marnie' Alfreda Hitchcocka, 1977. je u ratnom spektaklu 'A Bridge Too Far' glumio zapovjednika 1. britanske padobranske divizije Roya Urquharta. 'Ime ruže', film iz 1986. po glasovitom romanu Umberta Eca donio mu je nagradu BAFTA, a 1988. dobiva Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Nedodirljivi'. 

Godinu dana kasnije uz Harrisona Forda glumi u trećem filmu serijala Indiana Jones, a 1990. u 'Lovu na crveni oktobar' portretira Marka Ramiusa, zapovjednika ruske podmornice Tajfun koji se sprema prebjeći na američku stranu. Zapažen je bio i nastup u velikom hitu Michaela Baya 'Hrid' iz 1996. u kojem je nastupio uz Nicolasa Cagea i Eda Harrisa

Posljednji film 'The League of Extraordinary Gentlmen' snimio je 2003. godine. Bila mu je ponuđena rola čarobnjaka Gandalfa u Gospodaru prstenova, no odbio ju je unatoč izdašnoj financijskoj ponudi koja bi mu donijela stotine milijuna dolara. Connery je odbio ponudu uz obrazloženje da ne razumije scenarij, a iz sličnih je razloga odbio i angažman u nastavku prvog dijela Matrix trilogije. 

Kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom 2000. godine, a godinu dana ranije čitatelji magazina People proglasili su ga najseksipilnijim muškarcem 20. stoljeća. Connery je bio veliki pobornik škotske neovisnosti, no nije se pojavio u Britaniji u vrijeme održavanja referenduma. Zbog visokih poreza u svojoj domovini, skrasio se najprije u Francuskoj pa Španjolskoj, a posljednjih 20 godina živio je na Bahamima.

Vaša reakcija na temu