Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr UN: Svijet bi se mogao suočiti s glađu koja će trajati godinama
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UN: Svijet bi se mogao suočiti s glađu koja će trajati godinama

Sukob je prekinuo izvoz iz ukrajinskih luka

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu nestašicu hrane u nadolazećim mjesecima, upozorio je UN.

Glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao nesigurnost nabave hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena i upozorio da bi se svijet mogao suočiti s glađu koja će trajati godinama ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, javlja Index.

Sukob je prekinuo izvoz iz ukrajinskih luka, koje su nekada izvozile ogromne količine suncokretovog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30% više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Govoreći u New Yorku u srijedu, Guterres je rekao da sukob 'prijeti da će desetke milijuna ljudi odvesti preko ruba i izazvati nedostatak hrane kojeg prate pothranjenost i masovna glad'.

Vaša reakcija na temu