Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay UNATOČ SANKCIJAMA: EU uvozi više ukapljenog plina iz Rusije nego prije početka rata u Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UNATOČ SANKCIJAMA: EU uvozi više ukapljenog plina iz Rusije nego prije početka rata u Ukrajini

Evo gdje ide najviše

Europski čelnici hvale se smanjenjem ovisnosti o ruskom plinu, ali to je samo jedna strana medalje. Dok je s jedne strane isporuka prirodnog plina putem plinovoda dramatično pala, uvoz ukapljenog plina (LNG) iz Rusije tijekom prošle godine je porastao, piše tportal.

Prema podacima belgijskog think tanka Bruegel, početkom 2020. godine iz Rusije u EU izvozilo se 1,66 milijardi kubika ukapljenog plina u polugodištu, a godinu kasnije ta se brojka spustila na 785 milijuna kubnih metara.

Otad se uvozi sve više ruskog ukapljenog plina. Početkom prošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu, EU je uvezao 1,3 milijarde kubnih metara u polugodištu dok se u siječnju ove godine uvoz ruskog LNG-ja popeo na drugu najvišu vrijednost od početka 2020. – 1,5 milijardi kubika.

Prema podacima Politica, ukapljeni plin iz Rusije odlazi uglavnom u Španjolsku i Francusku, ali i u Nizozemsku i Belgiju. U Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji povećan je udio ruskog LNG-ja prošle godine, a prema podacima ICIS-a, pao je u Nizozemskoj i Portugalu. Trećina isporuka bila je usmjerena u Francusku, a gotovo četvrtina u Španjolsku. Samo su dvije zemlje u Europi u potpunosti zaustavile uvoz ruskog LNG-ja - Velika Britanija i Litva.

Europska unija sada najviše LNG-ja uvozi iz SAD-a. Podaci iz siječnja pokazuju da je uvezeno 4,4 milijarde kubnih metara, a u prethodnih šest mjeseci čak 5,8 milijardi kubika došlo je iz SAD-a.

Drugi najveći dobavljač ukapljenog plina za EU je Afrika (2,4 milijarde), a treći Bliski istok, ujedno najveći izvoznik u EU u prvoj polovici 2020. godine.

Vaša reakcija na temu