Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UPUCANA UKRAJINSKA POLITIČARKA 'Stanje je iznimno ozbiljno'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UPUCANA UKRAJINSKA POLITIČARKA 'Stanje je iznimno ozbiljno'

Zelenski osudio nasilje

Nepoznati počinitelj upucao je Irinu Farion, bivšu krajnje desnu ukrajinsku zastupnicu, izvijestili su ukrajinski dužnosnici. Farion (60) je hospitalizirana s prostrjelnom ranom glave, priopćila je ukrajinska nacionalna policija. Njezino stanje je 'iznimno ozbiljno', dodali su.

Policijski službenici pokušavaju identificirati napadača, piše Kyiv Independent. Predsjednika Volodimira Zelenskog o situaciji su izvijestili ministar unutarnjih poslova i šef Sigurnosne službe Ukrajine (SBU).

Zelenski: Ovo je za osudu

'Svako nasilje je za osudu i tko god je odgovoran mora snositi posljedice', poručio je Zelenski.

Irina Farion, koja je poznata po kontroverznim izjavama o uporabi ruskog jezika u Ukrajini, ušla je u ultranacionalističku stranku Svoboda 2005. godine i bila zastupnica u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

U lipnju 2024. vraćena je na dužnost profesorice na odsjeku za ukrajinski jezik na Politehničkom sveučilištu u Lavovu nedugo nakon što je otpuštena. Farion je izazvala bijes kada je 6. studenog rekla da ukrajinske vojnike ne može nazvati Ukrajincima ako govore ruski.

Farion pod kaznenom istragom

Skandal oko njezinih izjava eskalirao je nakon što je navodno dobila poruku potpore od Maksyma Hlebova, proukrajinskog studenta koji živi na okupiranom Krimu. E-mail je objavila na svojim društvenim mrežama, nakon čega je naišla na oštre kritike.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) rekla je u studenom 2023. da je Farion pod kaznenom istragom i zbog svojih izjava o vojnicima koji govore ruski i zbog curenja poruke Hlebova.

Vaša reakcija na temu