Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj VIDEO Godinu dana od početka brutalne agresije Ukrajina bliže Europskoj uniji
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

VIDEO Godinu dana od početka brutalne agresije Ukrajina bliže Europskoj uniji

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj istaknula je bezrezervnu podršku Ukrajincima

U organizaciji Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj, a u suradnji s veleposlanstvima Ukrajine i Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, danas je u Kući Europe u Zagrebu održana rasprava na temu približavanja Ukrajine Europskoj uniji - točno godinu dana od brutalne ruske agresije na Ukrajinu. 

U razgovoru su sudjelovali veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Vasilj Kirilič, veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Diana Helen Madunic te zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije Andrea Čović Vidović, kao i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević. Događaju su prisustvovali članovi EU diplomatskog zbora u Hrvatskoj i predstavnici nacionalnih medija.

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Čović Vidović istaknula je bezrezervnu podršku Europske unije Ukrajini - od desetog paketa sankcija Rusiji koje je u veljači predstavila Komisija, do makrofinancijske, humanitarne i vojne pomoći sveukupne vrijednosti preko 50 milijardi eura - te naglasila kako su obnova Ukrajine i jačanje njenih demokratskih i institucionalnih kapaciteta procesi paralelni sa sve tješnjim približavanjem Ukrajine Uniji. Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Nj. E. Kirilič zahvalio je Europskoj komisiji  švedskom predsjedanju na organizaciji ovog događanja u Zagrebu, a Republici Hrvatskoj na svoj podršci Ukrajini tijekom protekle godine, istaknuvši kako je pobjeda Ukrajine jedina opcija - kako za Ukrajinu, tako i za Europsku uniju. 

Veleposlanica Kraljevine Švedske Nj. E. Madunic u svojstvu predsjedavajuće Vijećem naglasila je kako dovoljno o važnosti Ukrajine za Švedsku govori činjenica da Šveđani po prvi put šalju vojnu pomoć nekoj drugoj državi. Bivši veleposlanik Kovačević naglasio je opasnost koju predstavlja visoka razina ruskog utjecaja u regiji Zapadnog Balkana, osobito kad se radi o Kosovu i Bosni i Hercegovini, te je istaknuo da je ruski interes onemogućiti integraciju zemalja regije u Europsku uniju.


Vaša reakcija na temu