Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila novi ugovor o cjepivu s proizvođačem Moderna

VIDEO Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila novi ugovor o cjepivu s proizvođačem Moderna

To je šesti, radi se na sedmom

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila novi ugovor o cjepivu s proizvođačem Moderna.

'Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila naše živote. Velik broj osoba je bolestan ili je ostao bez posla. Brojni Europljani zabrinuti su jer ne mogu vidjeti svoje obitelji ili bliske prijatelje za Božić.

Iako restriktivne mjere mogu usporiti širenje virusa, samo je sigurno i učinkovito cjepivo trajno rješenje. Cijepljenje će nam pomoći da zaustavimo pandemiju.

Stoga mi je drago objaviti da smo danas odobrili novi ugovor kako bismo Europljanima osigurali još jedno cjepivo protiv bolesti COVID-19. Taj nam ugovor omogućuje kupnju do 160 milijuna doza cjepiva od proizvođača Moderne. Na temelju rezultata kliničkih ispitivanja to bi cjepivo moglo biti vrlo učinkovito u borbi protiv bolesti COVID-19.

Nakon što se cjepivo zaista pokaže sigurnim i učinkovitim, svaka će ga država članica istodobno, na proporcionalnoj osnovi, primiti pod istim uvjetima.

To je šesti ugovor s farmaceutskim poduzećem za naš portfelj cjepiva protiv bolesti COVID-19.

I radimo na sedmom ugovoru. Uspostavljamo jedan od najopsežnijih portfelja cjepiva protiv bolesti COVID-19 na svijetu.

Time se Europljanima omogućuje pristup najperspektivnijim cjepivima u izradi.

Europska agencija za lijekove (EMA) vrlo će pažljivo ocijeniti sva cjepiva iz našeg portfelja. Bit će odobrena i stavljena na tržište samo ako su sigurna i učinkovita.

Transparentnost je vrlo važna. Ljudi moraju biti upoznati s prednostima i rizicima cjepiva, slično kao i za sve druge lijekove.

Naš je prioritet brzo osiguravanje cjepiva za Europljane.

No istodobno želimo omogućiti pristup cjepivima ljudima diljem svijeta. Zbog toga smo od svibnja prikupili gotovo 16 milijardi eura za testove, lijekove i cjepiva protiv koronavirusa za ljude diljem svijeta.

Kao Tim Europa osigurali smo gotovo 800 milijuna eura za instrument COVAX čiji cilj je osigurati cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Svi smo zajedno u ovome', poručila je.


Vaša reakcija na temu