Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot YouTube VIDEO Pronašli 'brod duhova' u Bermudskom trokutu

VIDEO Pronašli 'brod duhova' u Bermudskom trokutu

Jesu li nestanci u tom dijelu oceana zaista djelo neobjašnjivih sila?

Tijekom posljednja dva stoljeća Bermudski trokut, 'komadić' mora od 1.140 četvornih kilometara, između Bermuda, Portorika i obale Floride u Atlantskom oceanu, izaziva strah, ali i veliki interes ljubitelja misterija, s obzirom da slovi za mjesto u kojem misteriozno nestaju letjelice i brodovi. Bermudski trokut zbog toga još nazivaju i Đavoljim trokutom, Grobljem Atlantskog oceana i Trokutom smrti. Teorije zavjere oko tog mjesta započele su 5. prosinca 1945. godine, kada je zrakoplov na Letu 19 poletio iz Floride, a zatim nestao upravo iznad spomenutog područja, piše LadBible, prenosi Večernjak.

Nestanak aviona s Leta 19 bio je tek početak, a još je misteriozniji kad se u obzir uzme činjenica da nikad nisu pronađena tijela ni olupina zrakoplova. Od 1945. do 2017. na istom području prijavljeno je oko 10 nestalih zrakoplova. Ako tome dodamo pomorske podatke o 14 brodova koji su na istom području nestali od 1800. do 2015., sve počinje izgledati prilično čudno, a mnogi nestanke pripisuju otmicama izvanzemaljaca te imaju slične teorije zavjera.

Međutim, ne slažu se svi s takvim objašnjenjima. Tako je, primjerice, australski znanstvenik Karl Kruszelnicki za news.com.au istaknuo kako je broj nestalih aviona u Bermudskom trokutu, gledano u postotcima, isti kao bilo gdje u svijetu. Channel 5 također je pokušao opovrgnuti teoriju o ukletom mjestu, snimivši dokumentarni film 'Tajne Bermudskog trokuta', stavljajući, među ostalim, naglasak na oluje i slične vremenske nepogode koje mogu zahvatiti to područje.


'Bermuda je u osnovi morska planina - podvodni vulkan. Prije 30 milijuna godina, bila je iznad razine mora. Sada je erodirala i ostao je samo vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka koji sadrže magnetit, koji je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji', pojasnio je Nick Hutchings, znanstvenik i istraživač minerala.

Kako magneti mogu ometati kompase i druge uređaje za snalaženje, ljudi se na takvim područjima mogu lako izgubiti. No, to objašnjenje ne čini Bermudski trokut ništa manje zastrašujućim mjestom, u što su se uvjerila i dvojica mornara koja su ondje naišla na 'brod duhova'.

Članovi Ocean Research Projecta 2013. godine istraživali su Atlantski ocean, kada su nabasali na jezivo otkriće u Bermudskom trokutu. Naišli su na napušteni brod bez motora i ispravnog jedra. Na brodu nije bilo znakova života pa su se popeli kako bi provjerili treba li nekome medicinska pomoć.

Jedan od članova, Matt Rutherford, sve je snimio svojom kamerom. 'Ovo je napušten jedrenjak Wolfhound iz Irish Yacht Cluba. Nemam pojma što je unutra, idem istražiti i nadam se da neću naći mrtva tijela ili nešto slično', kazao je tom prilikom Rutherford. Priznao je da ga je bilo strah otvoriti vrata u slučaju da naiđe na nešto sablasno, no odahnuo je kada ondje nije pronašao tijela.

Vaša reakcija na temu