Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Ressler oštro reagirao na Kolakušićevo izlaganje: 'Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost cijele Europe'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

VIDEO Ressler oštro reagirao na Kolakušićevo izlaganje: 'Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost cijele Europe'

'Ovo je civilizacijski test'

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) govorio je na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na raspravi oko ruske eskalacije agresivnog rata protiv Ukrajine, prilikom koje su predsjednica Parlamenta Roberta Metsola, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuli kako Rusija koristi energetiku kao oružje, uzrokujući ekonomske i socijalne poteškoće, uz odbacivanje fiktivnog referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine. Ruske prijetnje nuklearnim napadom i sabotaža plinovoda Sjeverni tok bili su u središtu parlamentarne rasprave, a zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su na snažan odgovor Europske unije i država članica na rusku eskalaciju rata. 

Prilikom plenarne rasprave zastupnik Ressler oštro je reagirao na izlaganje zastupnika Mislava Kolakušića. Kolakušić je, smatra Ressler, plenarni govor iskoristio za relativizaciju ruske agresije nad Ukrajinom, što mu je posebno neshvatljivo jer je i Hrvatska prije samo trideset godina bila žrtva slične agresije vojno nadmoćnijeg susjeda. 

'Uz brutalno kršenje međunarodnog poretka, otvorene prijetnje nuklearnim napadom, ruski režim počeo je i energetiku koristiti kao instrument rata protiv Europe, kao sredstvo političke i gospodarske ucjene. Suprotno onome što smo mogli čuti od zastupnika Kolakušića, povijest nam pokazuje da popuštanje ili razjedinjenost pred tiranijom i imperijalizmom neće pomoći. Upravo suprotno.

Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost cijele Europe. Zato je ovo civilizacijski test za Europu. Zato je nužno zajedništvo i jedinstvo u podršci ukrajinskom narodu. Zato je nužan povratak temeljnim europskim politikama, politikama zdravog razuma, osobito u obrani, sigurnosti i energetici. Zato je to pitanje opstanka u novoj nemilosrdnoj eri globalne neizvjesnosti', zaključio je zastupnik Ressler.


Vaša reakcija na temu