Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot VIDEO Rusija priznala korištenje termobaričnog oružja
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

VIDEO Rusija priznala korištenje termobaričnog oružja

Javljaju Britanci

Rusko ministarstvo obrane priznalo je korištenje oružanog sustava TOS-1A u Ukrajini, koji koristi snagu termobaričnih raketa, javlja britansko ministarstvo obrane, a prenose svjetski mediji.

Što je termobarično oružje?

Vakuumska bomba ili termobarično oružje, zvano još i aerosolna bomba, sastoji se od spremnika s gorivom i dva eksplozivna naboja. Može se koristiti na dvostruki način - bilo izbacivanjem iz aviona kao bomba ili ispaljivanjem kao granata ili raketa, piše BBC.

Ovo oružje funkcionira tako što prvi naboj detonacijom otvara spremnik s gorivom i rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren.

Drugi ga naboj potom detonira i proizvede golemu vatrenu kuglu. Detonacija usisava kisik iz okolnog zraka kako bi proizvela eksploziju izuzetno visoke temperature, što onda obično proizvodi val eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi. Eksplozija vakuumske bombe može pretvoriti zahvaćena tijela žrtava u paru, pisao je Reuters.


Njegovo korištenje već je viđeno u ruskoj republici Čečeniji, naveo je Human Rights Watch prije nekoliko dana.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon početka ruske invazije Ukrajina je optužila Rusiju da je iskoristila zabranjenu termobaričnu bombu. 'Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom', rekla je tada Oksana Markarova novinarima nakon što je izašla s kongresnog brifinga, prenosi Index

Vaša reakcija na temu