Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Twitter / printscreen VIDEO Snimljen trenutak eksplozije u Bejrutu: Deseci mrtvih i tisuće ozlijeđenih

VIDEO Snimljen trenutak eksplozije u Bejrutu: Deseci mrtvih i tisuće ozlijeđenih

Libanonski premijer Hassan Diab proglasio je dan žalosti

U glavnom libanonskom gradu Bejrutu pogodila je snažna eksplozija u luci. Svjedoci navode kako je snažna eksplozija oštetila zgrade i urede, a iznad grada je vidljiv dim, piše Večernji list.

Iako se početno smatralo kako je razlog eksplozije požar u skladištu petardi koji se nalazi u blizini luke, general Abbas Ibrahim je odbacio te navode i kazao kako je do eksplozije došlo zbog 'visoko zapaljivog eksploziva kojeg su nedavno zaplijenili', javljaju lokalni mediji, prenosi CNN. 

BBC piše kako je poginulo najmanje 27 osoba dok je ozlijeđenih više od 2500. Snažna eksplozija zatresla je čitav grad, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a srušili su se i balkoni. Po prvim informacijama lokalnih medija koje prenosi agencija France presse, eksplozija je rezultat incidenta u luci u Bejrutu. Okolnosti i pojedinosti eksplozije zasad nisu poznati. Zna se da je do eksplozije došlo u luci gdje se nalaze skladišta eksploziva, objavila je libanonska državna agencija NNA. Jedan je drugi izvor rekao da se u skladištima nalaze kemikalije. 

'Zgrade se tresu', tvitao je jedan stanovnik, dodajući da su sva stakla na prozorima njegovog stana 'eksplodirala'. 

'Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice', rekao je očevidac. 

Ministar zdravstva rekao je za Reuters da ima 'vrlo velik broj' ranjenih. Po televiziji l Mayadeen ima ih više stotina.

Snimke koje dolaze iz Bejruta govore o značajnom uništenju. Vlasti upozoravaju bolnice da se pripreme na veliki broj žrtava, zbog čega su neke od njih na društvenim mrežama uputile poziv građanima za doniranje krvi. 

Guverner Bejruta Marwan Abboud kazao je da ga scene iz luke podsjećaju na Hirošimu i Nagasaki. On je kazao kako je u požaru nestalo 10 vatrogasaca za kojima u ovom trenutku tragaju. Libanonski premijer Hassan Diab proglasio je dan žalosti. 

Vaša reakcija na temu