Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/Youtube VIDEO Uznemirujuća snimka zabilježila stravičan okršaj

VIDEO Uznemirujuća snimka zabilježila stravičan okršaj

Napadač pucao preko djece, čudom ostala živa

U četvrti Bronx u New Yorku u četvrtak navečer došlo je do pucnjave, a točno između napadača i njegove žrtve našlo se dvoje djece, petogodišnji dječak i njegova 10-godišnja sestra, piše New York Times, prenosi Jutarnji list.


Incident je snimljen nadzornom kamerom, a na snimci se vidi užasan trenutak u kojem se djeca slučajno sudaraju s napadnutim muškarcem i u jednom trenutku padaju na pod točno između napadača i muškarca s kojim se obračunava. Također se vidi kako djevojčica u jednom trenu hvata svog brata za ruku i povlači ga k sebi te ga štiti vlastitim zagrljajem dok naoružani muškarac puca iz neposredne blizine.

Srećom, u pucnjavi djeca nisu ozlijeđena, a napadnuti muškarac stabilno je, iako je pogođen u leđa i obje noge, rekla je policija.

Ova epizoda strašan je podsjetnik kako je u New Yorku još uvijek moguće zateći se kao običan prolaznik u unakrsnoj vatri i zašto je pitanje uličnog nasilja postalo dominantno pitanje u ovogodišnjoj utrci za gradonačelnika.

Nešto više od tjedan dana prije ove pucnjave u Bronxu, u četvrti Claremont u četvrtak navečer, desetogodišnji dječak iz Queensa smrtno je ustrijeljen dok je napuštao kuću svoje tete. U svibnju je četverogodišnjakinja bila među nekoliko ljudi ustrijeljenih na Times Squareu.

Gradovi svih veličina diljem Sjedinjenih država suočavaju se s porastom oružanog nasilja koje je započelo usred pandemije i trajalo je tijekom prve polovice ove godine. U New Yorku je do 13. lipnja ove godine ustrijeljena 721 osoba, najviše do tog datuma u godini od 2002. godine, pokazuje statistika policijske uprave.

Vrhunac vala nasilja dolazi nakon razdoblja tijekom kojega je kriminal u gradu pao na najnižu razinu u više od šest desetljeća, a brojevi su i dalje znatno niži od onih iz 1980-ih i 90-ih .

Ukupna stopa kriminala u gradu - koja se temelji na sedam glavnih zločina, uključujući ubojstva, napade i silovanja - ujedno je i najniža u posljednjih nekoliko desetljeća, ponajviše zahvaljujući padu prijavljenih provala i pljački.

Porast oružanog nasilja u New Yorku uglavnom je koncentriran na nekoliko gradskih četvrti, uključujući Bronx gdje se dogodila pucnjava u četvrtak.

Policija je ondje do 13. lipnja zabilježila 41 pucnjavu, u usporedbi s 13 u istom razdoblju 2020. godine, pokazuju policijski podaci. 

'Ovo je dobra četvrt', rekao je u petak navečer Ante Rodriguez (20) koji nedaleko mjesta na kojem se dogodila pucnjava. 'Možete vidjeti da se svi poznaju'.

Ali Rodriguez također kaže da je svjestan da se u tom području povećao broj pucnjava.

'Već sam vidio pucnjavu', rekao je. 'Čak su i na mene pucali'.

Što se tiče posljednje pucnjave u Bronxu, dvoje djece hodalo je su pločnikom kada je pucnjava započela. Djeca nisu u rodu s muškarcem na kojeg je pucano, rekla je policija.

Nakon što je napadač zapucao, skočio je na skuter kojim je upravljao drugi muškarac i njih su dvojica napustili područje, rekla je policija. Još uvijek nisu uhićeni.

U petak navečer, četvrt u kojem se dogodila pucnjava, ponovno se smirila: Djeca su se igrala na pločniku, a odrasli razgovarali pred svojim kućama.

Neke je stanare ipak potresla video snimka.

Noriann Rosado (45) rekla je da se ovaj tjedan preselila u novi stan u četvrti i u četvrtak počela donositi svoje stvari. Rekla je da je pucnjave postala svjesna tek nakon što je vijest o tome vidjela na objavi na Instagramu.

'Rekli su da je to dobra zgrada', rekla je Rosado. No sada se ovdje više ne osjeća sigurno. 

Vaša reakcija na temu