Od početka ove godine u Turskoj je više od 160 ljudi izgubilo život zbog trovanja alkoholom. Najčešće se ovo događalo u velikim gradovima poput Istanbula, Ankare i Izmira, ali i u turističkim središtima. Razlog tome leži u drastičnom povećanju poreza na alkohol, što je dovelo do masovne proizvodnje ilegalnih žestokih pića.
Glavni razlog okretanja ilegalnoj proizvodnji je visoka cijena legalnog alkohola, piše Deutsche Welle. Porez na alkohol u Turskoj drastično je povećan kako bi se popunila državna blagajna, što je prosječnu bocu turskog alkoholnog pića koje se zove raki učinilo luksuzom.
Danas ona košta oko 35 eura - gotovo tri puta više nego u Njemačkoj. S obzirom na to da je prosječna plaća u Turskoj oko 570 eura, mnogi su se ponovno okrenuli vlastitom pečenju rakije.
Turski ministar unutarnjih poslova, Ali Yerlikaya, izvijestio je da je do kraja veljače zaplijenjeno 648.000 litara ilegalnog alkohola - ne samo raki, već i votke, viskija, džina i drugih pića. Zbog toga je uhićeno je više od 500 osoba.
Problem je što se alkohol ne proizvodi samo za osobnu upotrebu, već i za prodaju, uključujući ugostiteljstvo. Zbog toga je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje turistima u Turskoj da izbjegavaju žestoka pića iz otvorenih boca ili onih s oštećenim pečatom. Inače, službeni turski pečat na boci je plavo-tirkizne boje.
Opasnost nije u etilnom alkoholu, već u metanolu, koji se po okusu gotovo ne razlikuje, osobito u začinjenim pićima poput raki. No, ispijanje metanola može dovesti do trovanja, povraćanja, sljepoće, pa čak i smrti.
Dok se metanol može pojaviti kao nusprodukt u loše izvedenoj destilaciji, u Turskoj nije o tome riječ već o svjesnom postupku koji proizvođači alkoholnih pića rade kako bi smanjili troškove proizvodnje.