Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay VOJNI ANALITIČAR 'Rusija je u lošem položaju'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

VOJNI ANALITIČAR 'Rusija je u lošem položaju'

'Nema mogućnost ofenzive'

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić u Newsroomu N1 je razgovarao o trenutnim sukobima u svijetu, s naglaskom na Ukrajinu i Bliski istok.

'Možemo reći je Ukrajina kao i na samom početku ruske agresije, sama. To je rat koji Ukrajina mora sama ili dobiti ili izgubiti. Sve one priče o proxy ratu gdje zapravo Zapad ratuje protiv Rusije, to je samo parcijalno točno', mišljenja je Avdagić.

Postavlja se pitanje može li se dogoditi da Europa zaobiđe Orbana pa nastavi pomagati Ukrajini, ali ne na razini EU nego kao svaka članica zasebno.

Avdagić ovo vidi kao jedno od mogućih rješenja: 'Orban je zapravo po pitanju i sankcija prema Rusiji i odnosa prema Ukrajini interesno orijentiran. On je vrlo pragmatičan političar i takvim se pokazao čitavo vrijeme u ovom kontekstu. Jesu li ostale europske zemlje dovoljno spremne popuštati Orbanu ili će naći alternativno rješenje? U slučaju SAD-a alternativnog rješenja nema.'

To sve odgovara Putinu, međutim…

'Posve je jasno da Rusija nema mogućnost ofenzive koja bi sad iskoristila moment u kojem možda smatraju da je ukrajinski moral pao i gdje nema konkretne financijske i vojne potpore, ali oni to ne rade. To znači da je i Rusija u prilično lošem položaju', smatra Avdagić.

Osvrnuo se i na stalne prijetnje od daljnje eskalacije sukoba na Bliskom istoku: 'Stvari su toliko dramatične da je nevjerojatno da nije došlo do eskalacije. Čitavo vrijeme je tu neki hod po rubu. I Huti su se pojavili, a imamo i događanja u Iranu koja neminovno upućuju na iransku retalijaciju.'

'Operaciju koju Izrael provodi bih nazvao kodnim imenom spašavanje vojnika Netanyahua. Ovo odavno već nema prevelikog smisla', dodao je.

'Izraelska politika je postala talac Netanyahua. On pokušava naći izlaz koji bi njemu omogućio politički opstanak i zato mu treba dugotrajni rat', tvrdi Avdagić.

Upitan koliko je uništenje Hamasa izvediv cilj, odgovorio je: 'Sve da i je, pogledajte kako izgleda Gaza. To je potpuno uništeno. Ja sam prije odbijao razgovor o tome da je Gaza koncentracijski logor. Nažalost, ne znam kako drugačije to nazvati. Ti ljudi nemaju ništa.'

'Ta kriza će se nastaviti dok god Netanyahu može održavati svoju poziciju ovakvom. Ako u Izraelu nema dovoljno snage da se njega ukloni, on će nastavljati dok god može', smatra.

Vaša reakcija na temu