Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV Vojni analitičar o Putinovim potezima: 'Ne bih se iznenadio da proglasi pobjedu i kraj rata'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Vojni analitičar o Putinovim potezima: 'Ne bih se iznenadio da proglasi pobjedu i kraj rata'

'Apsolutno je jasno da su Rusi loši'

Ukrajina je kazala da su ruske snage uz tenkove i topništvo pojačale napade na čeličanu u Mariupolju gdje još uvijek ima ukrajinskih vojnika. Preostali branitelji u postrojenju poručili su da će se boriti do samog kraja. Kasno u nedjelju navečer u Zaporižju su stigli autobusi s posljednjim civilima evakuiranim iz čeličane u Mariupolju. A ruska vojska s Krima je lansirala četiri dalekometna projektila i pogodila Odesu.

O porukama Vladimira Putina i demonstraciji moći, za Dnevnik Nove TV govorio je vojni analitičar Ivica Mandić.

- Ono što su zapadni obavještajni analitičari i agencije radile u principu su objavili i to je ovaj put djelovalo na način odvraćanja od takvih odluka koje su izvan racionala

U pojmu strateške kulture, ponašanje Rusije je u ovom slučaju bilo predvidljivo. Strateška kultura se temelji na strahu da ste napadni i hoćete svijetu pokazati nešto, da se vi ne bojite. Nije to ništa novo što se tiče ruske strateške kulture koja je dosta jasna i prepoznatljiva - rekao je.

Rusi su u ponedjeljak, 9. svibnja obilježili Dan pobjede. Putin je događanja u Ukrajini povezao s Drugim svjetskim ratom. 

- Na vrijednostima i platformi Drugog svjetskog rata i pobjede gradila se moderna Rusija. On je naprosto napravio analogiju, s ne baš puno pameti, između Ukrajine, njezina političkog vodstva i Hitlera, što nema baš puno veze - objasnio je Mandić.

Neki analitičari su Putinov govor okarakterizirali kao pokušaj mira, a ne rata. 

- Ja se ne bih iznenadio da u idućim danima, ako dođe i do makar malog taktičkog uspjeha u Luhansku i Donjecku, da on proglasi da je pobijedio u ratu i da se ratne operacije završe. Apsolutno je jasno i vrlo teško objasniti da su u ovom ratu loši, slabi, nikakvi i da su grdno pogriješili i da imaju odlučnu naciju i vođu koji je protiv njih te se ne pita samo njih hoće li zaustaviti rat - naveo je.

Načelnik vojske Valerij Gerasimov na obilježavanju Dana pobjede nije bio, što znači da je ili ranjen ili ubijen.

- Ako povjerujemo da je on bio otac plana napada na Ukrajinu, njegova sudbina je završena. On će ići na liječenje prema starom ruskom običaju pa se više nikad vratiti. U principu se radi o vrlo nekompetentnom i lošem planu s ogromnim žrtvama bez ikakvog uspjeha - kazao je analitičar Mandić.

Na parade su 90-ih dolazili mnogi političari i visoki politički dužnosnici, a ove godine nije bilo nikoga, pa čak ni bjeloruskog predsjednika. 

- To je i posljedica i poruka Putinu. Da je Rusija izolirana. Poruka je i da se nema što slaviti. Taj grč poraza ili lošeg rezultata u Ukrajini ne može se zasjeniti da se parada odvija zbog pobjede u Drugom svjetskom ratu - komentirao je Mandić. 

Putin bi morao sjesti s Volodimirom Zelenskim da zaključi mir?

- Mislim da ste rekli što je najvažnije. Ili će sjesti ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim - naveo je Mandić.

Jesu li ruska vojska ili oligarsi spremni ubiti Putina? 

- Mislim da više nije samo taj krug kada su u pitanju visoko vojni vrh ili visoko obavještajni vrh ili oligarsi. Da je u pitanju da cijena rata u Ukrajini dolazi ljudima - zaključio je Mandić. 

Vaša reakcija na temu