Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Vojni stručnjak o invaziji na Ukrajinu: 'Propala je ruska strategija'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Vojni stručnjak o invaziji na Ukrajinu: 'Propala je ruska strategija'

'Ukrajinci se od 2014. pripremaju za rat'

Profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews Phillip o’Brien rekao je za BBC kako je početna ruska strategija u Ukrajini propala te da ruska vojska sada odlučuje o sljedećim koracima. 

Vojni stručnjak smatra kako su mnogi strani promatrači izabrali lakši put i pretpostavili da će ruska vojna superiornost prevagnuti u ovom ratu. Ipak, pokazalo se da je ovo 'vrlo pogrešno razmišljanje' o ruskim kapacitetima i da nije u obzir uzeto jesu li ruski vojnici spremni na rizike.

- U isto vrijeme, ukrajinska vojna sposobnost je podcijenjena - dodao je.

Objasnio je da se Ukrajinci od aneksije Krima 2014. pripremaju za rat s Rusijom te da ne žele živjeti pod ruskom diktaturom.

- Sad Rusija mora odlučiti što će: mogu pojačati ili smanjiti - kazao je, prenosi N1

Smatra da bi smanjivanje tenzija bio racionalan put i uključivao bi pokušaj postizanja dogovora, ali mu se ne čini da imaju volje za tim. 

- Mogu smanjiti ili pojačati eskalaciju, ali s ovim što sada imaju, ne mogu završiti posao - zaključio je.

Vaša reakcija na temu