Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Za bizarnu smrt studenata od prije 61 godine nisu krivi ni vanzemaljci, ni jeti, ni tajno rusko oružje

Za bizarnu smrt studenata od prije 61 godine nisu krivi ni vanzemaljci, ni jeti, ni tajno rusko oružje

U grupi je bilo sedam muškaraca i dvije žene, a istražitelji tvrde da su pobjegli u strahu bez odjeće jer se nisu imali vremena oblačiti

Misterij poznat pod nazivom 'Djatlovljev prijevoj' riješen je nakon 61 godinu. Rezultat je to nove istrage o misterioznoj smrti studenata koji su poginuli u bizarnim okolnostima nakon što su nestali na skijanju, prenosi Večernji list

Studenti su na put krenuli pod vodstvom Igora Dyatlova, a istražitelji su kasnije pronašli njihova smrznuta tijela. Pojedinci su pronađeni bez određenih dijelova tijela, neki su bili goli, a neki su imali neobjašnjive ozlijede. Nova istraga zaključila je da su studenti umrli od posljedica hipotermije i da jednostavno nisu imali nikakve šanse za preživljavanjem. 

Tragični događaj godinama su pratile razne glasine pa se tako moglo čuti da su za tragediju, između ostalog, odgovorni vanzemaljci, tajno rusko oružje pa i jeti. U grupi je bilo sedam muškaraca i dvije žene, a istražitelji tvrde da su pobjegli u strahu bez odjeće jer se nisu imali vremena oblačiti. Njihov je šator misteriozno srušen, kamp je napušten, a sve stvari i odjeću su ostavili što je posebno zbunjivalo istražitelje koji su gotovo dva kilometra od kampa u kojem su se nalazili šatori pronašli tijela Yurija Doroshenka i Yurija Krivonischencka. Tijela su pronađena kako leže kraj ostataka logorske vatra odjevena samo u donje rublje.  

Ubrzo je pronađen i Igor Dytlov, student strojarstva i predvodnik grupe. Po njemu je i nazvan misteriozni incident. U blizini njega pas je nanjušio i ostatke Zine Kolmogorove, pod četiri centimetara snijega, a potom i Rustema Slobodina.  

Neka tijela nisu pronađena sve dok se nije otopio snijeg, a tada su pronađeni i Lyudmile Dubinine (21) bez očiju i jezika i Semen Zolotarev (38).  Ruske vlasti su 2019. objavile iznenađujuću najavu da planiraju ponovo otvoriti slučaj u nastojanju da ga riješe jednom zauvijek, piše Daily Mail. 

Viši državni tužitelj Andrei Kuryakov otkrio da je šator grupe bio u opasnosti i da je grupa pojurila iz kampa kako bi preživjela. Otkrio je da se grupa studenta smrznula na temperaturi između -40 i -45 C i da u tim okolnostima nisu imali šanse za preživljavanjem  Također,  proveden je i eksperiment u pokušaju da se rekreiraju okolnosti s kojima je bila suočena grupa nesretnih studenata, donosi Večernji list

Vaša reakcija na temu