Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Zašto se Srbija naoružava?

Zašto se Srbija naoružava?

'Ne spremamo se za rat, već za budućnost', komentirala je srbijanska veleposlanica u Njemačkoj

'Sprema li Srbija novi rat na Balkanu', zapitao je nedavno njemački list Die Welt. 'Ne, Srbija se sprema za budućnost', odgovorio je Beograd. A što na sve kažu u Berlinu?

'Ova vijest treba alarmirati zapad i susjede Srbije', pisao je nedavno Die Welt. Ono što bi, prema pisanju tog lista, trebalo uznemiriti sve i argumentirati naslov koji je glasio 'Sprema li Srbija novi rat na Balkanu?' bio je podatak da kupuje 20.000 iranskih dronova tipa Shahed-136.

No u svom pozivanju Zapada na akciju i alarmiranju srbijanskih susjeda, od kojih tek BiH nije članica NATO-a, dok je Kosovo praktički pod njegovom zaštitom, napravljen je tek jedan propust: navodna kupovina iranskih dronova objavljena je prvobitno na X-nalogu Teror Alarma, stranice koja sama za sebe navodi da je vodeći svjetski portal u produkciji 'vijesti i pogleda generiranih umjetnom inteligencijom'.

Nije ovo, međutim, prvi put da se u njemačkim medijima Srbija spominje kao 'Unruhestifter' (potpirivačica nemira), kako je to konkretno formulirano u spomenutom tekstu, piše Deutsche Welle.

Upit DW-a upućen predsjedništvu Srbije da prokomentira pisanje nekih njemačkih medija ostao je bez odgovora, ali je zato promptno stigla reakcija na spomenuti tekst od srbijanske veleposlanice u Berlinu Snežane Janković.

'Ne, Srbija se ne sprema za rat, već za budućnost', napisala je ona u demantiju objavljenom također u Die Weltu. Srbija se, kako je napisala, između ostalog u budućnosti sprema za izložbu Expo u Beogradu 2027.

Janković nije propustila podsjetiti kako je srpsko Ministarstvo obrane odbacilo optužbe o kupovini dronova iz Irana.

Od širenja lažnih vijesti Die Welt se do pisanja ovog teksta nije ogradio ni ispričao čitateljima. A ono što je također propustio učiniti je sljedeće: pisati na temelju činjenica.

'Srbija brine o svojoj sigurnosti'

Onih činjenica koje pak u Beogradu ni ne skrivaju, a koje rečeno riječima veleposlanice Janković glase ovako: 'Srbija brine o svojoj sigurnosti i modernizira svoju vojsku kao i mnoge druge europske zemlje, ali isključivo u obrambene svrhe'. Ili kako je to tijekom posjete Sajmu naoružanja u Abu Dabiju u veljači ove godine rekao predsjednik Aleksandar Vučić, Srbija s dodatnim ulaganjima, koja nisu obuhvaćena budžetom za 2023. godinu, izdvaja oko 2,3 posto bruto nacionalnog proizvoda u te svrhe, ali će, kako je krenulo, morati povećati i na tri.

Činjenica je da je Srbija u 'modernizaciju svoje vojske' krenula još prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Činjenica je također da to, kako je istaknula veleposlanica, čine i druge europske zemlje, ali ne samo europske, već i svjetske. Prema podacima Instituta za mirovna istraživanja SIPRI u 2022. globalna svjetska vojna potrošnja dosegla je vrhunac, a europske zemlje su zabilježile najveći porast potrošnje za naoružanje od kraja Hladnog rata.

Zašto se naoružava Srbija?

No što je to specifično kada je riječ o srbijanskom naoružavanju, odnosno koji su razlozi za to?

'Na prvom mjestu je proces modernizacije naoružanja oružanih snaga, pošto srpsko naoružanje datira iz vremena bivše Jugoslavije i nije adekvatno globalnom sigurnosnom okruženju i tehnološkoj transformaciji', kazao je dr. Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za sigurnosnu politiku (BCBP) i suradnik LSE IDEAS, vanjskopolitičkog think tanka pri Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti (LSE). Upravo zbog tih razloga vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić govori o tome da se 'Srbija mora modernizirati'. 

'Vojno neutralna zemlja mora biti samodovoljna u svakom pogledu kada se radi o njezinoj obrani za razliku od okruženja Srbije koje je u NATO (osim BiH) i koje ima kolektivni mehanizam obrane i zato može preispitati neke potrebe', smatra Radić.

U Sarajevu međutim imaju sasvim drugačiju procjenu.

'Po mom mišljenju, modernizacija Vojske Srbije samo je paravan za kreiranje vojne sile koja će u perspektivi omogućiti projekciju sile u ovoj regiji od strane Ruske Federacije kada se jednom rat u Ukrajini završi', kazao je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Naoružavanje kao instrument vanjske politike

I sarajevski i beogradski analitičari slažu se pak da Srbija, kako je to kazao Vuksanović, 'proces naoružavanja koristi kao instrument vanjske politike gdje Srbija vjeruje da tako može dobiti bolju nagodbu po regionalnim sporovima, kao što je status Kosova, može bolje balansirati između velikih sila, ali i izgraditi bolje odnose sa zemljama koje je opskrbljuju naoružanjem'.

Istovremeno, kako tvrdi vojni analitičar Radić, Aleksandar Vučić za domaće javno mnijenje stvara sliku o snažnoj državi.

Predsjednik Vučić je početkom srpnja, obrazlažući odluku o uvođenju moratorija na izvoz streljiva i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, rekao da je nužno da sve bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju.

Potpuno istu argumentaciju za pojačano naoružavanje koristi i BiH.

'Bosna i Hercegovina prinuđena je naoružati se kako bi se zaštitila'm naveo je ministar obrane te zemlje Zukan Helez za DW.

I Srbija i BiH se, dakle, prema izjavama službenih osoba, naoružavaju da bi se - obranile.

(Ne)poštivanje Sporazuma o kontroli naoružanja

U tom kontekstu nedvojbeno se postavlja pitanje što se dogodilo sa Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja, koji je potpisan 1996. godine, a koji je proizašao iz Daytonskog mirovnog sporazuma. BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora su se tim sporazumom obvezale na uspostavu mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja s ciljem uspostave povjerenja i izbjegavanja utrke u naoružanju u regiji.

Svi borbeni tenkovi, oklopna borbena vozila, topništvo, borbeni avioni i jurišni helikopteri, na osnovu Sporazuma, podliježu brojčanim ograničenjima za svaku potpisnicu. Do 2015. Sporazum je bio pod okriljem OSCE-a, nakon toga prelazi u vlasništvo država potpisnica.

'Sporazum se ne poštuje', rekao je za DW ministar obrane BiH. Naveo je kako je BiH bila jedina potpisnica koja ga je poštivala.

Bh. ministar obrane Helez naglasio je kako je BiH upozoravala međunarodnu zajednicu na njegovo nepoštivanje. 

'Nažalost, nije bilo nikakve reakcije od međunarodne zajednice', konstatirao je. 

U OSCE-u se, pak, neslužbeno može saznati kako su ponosni na ovaj Sporazum i njegovo provođenje. U službenom odgovoru u sjedištu OSCE-a u Beču naveli su da je ta organizacija, nakon što je Sporazum prešao u vlasništvo država, nastavila pružati podršku njegovoj implementaciji te da države potpisnice redovito na godišnjim sastancima razmjenjuju vojne informacije, 'kao i sve informacije o novim sustavima naoružanja koji su uvedeni u njihove oružane snage i potpadaju pod odredbe Sporazuma'.

U Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu Deutsche Welle saznaje da Njemačka kao članica Kontakt grupe prati ovaj proces te da sporazum 'sadrži dogovor o ograničenju kategorija teškog naoružanja, kao i jednostrano deklariranih, dobrovoljnih gornjih ograničenja broja vojnika, koji se godinama poštuju'.

I neovisni analitičari u Srbiji i BiH u razgovoru za DW ocjenjuju da sve zemlje potpisnice poštuju Sporazum. Nedžad Ahatović iz Sarajeva međutim tvrdi da se on poštuje u kvantitativnom, ali ne i kvalitativnom smislu.

'Ni jedna zemlja Balkana, pa ni Srbija, nije prekoračila dozvoljene brojke, ali je ponajprije Srbija nabavila visoku vojnu tehnologiju i suvremena oružana sredstva s kojim remeti strateški balans sile u regiji', izjavio je on. 

Problem je u retorici

'Problem nije u samom sporazumu ni u mehanizmima njegove primjene. Problem je u političkoj retorici političara u regiji, najviše u Srbiji i Hrvatskoj, koji vjeruju i dalje da ako vi pljunete u smjeru susjeda, dobivate poene u svom javnom mnijenju. Ta retorika je razlog zašto govorimo o regionalnoj utrci u naoružanju, a ne o prirodnom procesu zamjene zastarjelog naoružanja novim naoružanjem', istaknuo je Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Retorika? Na nju se pozvala i srbijanska veleposlanica u Berlinu u svom demantiju na pisanje lista Die Welt. Ona piše da je podmetanje o hegemonističkim ambicijama Srbije narativ iz kojeg se pojedinci ne žele povući još od devedesetih.

Međutim upravo su devedesete problem zbog kojeg u BiH strahuju od naoružavanja Beograda.

'Srbija, nažalost, nije napustila politiku da silom rješava sva otvorena pitanja sa susjedima', smatra vojni analitičar iz Sarajeva Ahatović.

Na Balkanu ne žele biti ruski pijuni

Jesu li stoga opravdani strahovi o mogućem oružanom konfliktu? I tu odgovori najčešće ovise od toga iz koje zemlje dolazi sugovornik. 

'To ovisi u prvom redu od Vladimira Vladimiroviča Putina koji zahvaljujući politici koju u regiji nameće i provodi Srbija na čelu s predsjednikom Vučićem predstavlja stvarnog gospodara rata i mira', kazao je Ahatović.

Rusiji je, ako želi napraviti problem Zapadu, smatra Vuksanović, potrebna pomoć lokalnih elita, a lokalne elite ne žele biti žrtvovane kao pijuni Kremlja. 

'Oni žele koristiti Moskvu da ucjenjuju Zapad i da se promoviraju pred svojim glasačima, ali ne žele biti topovsko meso', vjeruje Vuksanović.

Beogradski vojni analitičar Radić, koji je pak kritičan kada je riječ o tome kako Srbija predstavlja u javnosti modernizaciju svojih oružanih snaga i kako ona izgleda u stvarnosti, kazao je: 'Zbog raskoraka između aktivnosti na modernizaciji i stvarnog stanja popune Vojske Srbije cijenim da nitko nije ugrožen agresivnim medijskim tonom priča o jačanju vojne moći Srbije. Pitanje je i kako u aktualnim okolnostima kada je Srbija okružena NATO-om i ima međunarodne snage na Kosovu da se razmatra bilo koji realan scenarij osim rata protiv NATO-a - to su pokušali 1999. godine i na kraju smo prinuđeni da povučemo vojsku s Kosova'.

Samoubilački potez

Za Vuksanovića stoga nema dvojbi. On smatra da bi svako pokretanje sukoba bio samoubilački čin.

'Zapad bi sigurno intervenirao na bilo koga tko bi pokušao remetiti status quo', rekao je. 

A na Zapadu, barem u njemačkom Ministarstvu obrane, o tome maksimalna suzdržanost. 

'Pisanje medija primamo k znanju. Kao što je uobičajeno, ne komentiramo ih', odgovorio je Arslan Deichsel, glasnogovornik Ministarstva obrane Njemačke, na upit DW-a za komentarom o pisanju njemačkih medija o mogućem oružanom sukobu u regiji.

U Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu pak za Srbiju diplomatski kažu da u okviru Berlinskog procesa 'kao najveća zemlja u regiji igra veliku ulogu' te manje diplomatski da 'mora ispuniti tu odgovornost, posebno u dijalogu s Kosovom koji vodi EU, i jasno se obvezati na provedbu Ohridskog sporazuma'.

Aktualni razvoj situacije u BiH pak, kako saznaje DW, u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, promatraju s 'velikom zabrinutošću', posebno 'secesionističku retoriku Milorada Dodika'. 

'Ona nije samo opasnost za Ustav zemlje, već i za stabilnost cijele regije', naveli su u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu.

Vaša reakcija na temu