Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZASTRAŠUJUĆ GOVOR Putin suspendirao sporazum o nuklearnom oružju: 'Rusija se mora osigurati'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ZASTRAŠUJUĆ GOVOR Putin suspendirao sporazum o nuklearnom oružju: 'Rusija se mora osigurati'

'Nećemo udariti prvi'

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoje godišnje obraćanje parlamentu nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu.

'Obraćam vam se u ovom teškom vremenu. Goleme su promjene u svijetu, povijesne promjene koje određuju smjer naše zemlje i ljudi. Svatko od nas ima veliku odgovornost. Prije godinu dana, kako bismo zaštitili svoje ljude na povijesnoj zemlji, osigurali im mir, odlučili smo pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Donbas se počeo braniti. Korak po korak, nastavit ćemo postizati ciljeve pred nama.

Napravili smo sve kako bismo riješili problem mirno. Bili smo strpljivi u pregovorima. No nama iza leđa odvijao se drugačiji scenarij. Zapadni vođe koji su navodno htjeli mir u Donbasu, to su bile laži. Zatvarali su oči pred političkim ubojstvima kijevskog režima i pred nasiljem nad vjerom i terororističkim napadima u Donbasu. Prije specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protuzračne obrane, aviona, ali i nuklearnog oružja. Kad je Rusija iskreno pokušavala naći mirno rješenje, oni su igrali prljavu igru. Njihove odvratne laži i licemjerje viđene su u Jugoslaviji i Siriji, rekao je Putin o zapadnim zemljama.

Dodao je kako se ispostavilo da tretiraju vlastiti narod na taj način.

'Pričali su im laži o mirovnim dogovorima u Donbasu. Tu su bile potpune laži. Inzistirali smo na zaštiti vlastitih interesa', izjavio je, prenosi N1

'Oni su počeli rat'

'Krajem 2021. službeno smo od SAD-a i Europe tražili sigurnost, ali smo odbijeni. Rasla je prijetnja i do veljače 2022. sve je bilo spremno za vojne akcije u Donbasu. Sve to je bilo kontra dokumenata koje je prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a. Želim ponoviti - oni su počeli rat, a mi smo koristili silu da ga spriječimo.

Na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji napadala se Rusija i zaboravilo se da je posljednjih 10 godina Zapad potaknuo sukobe. Oko 900.000 ljudi poginulo je i milijuni su izbjegli u ratu od 2021. Pokrivaju se riječima demokracija i vrijednost, a životi im nisu važni. Žele skrenuti pozornost s korupcije u vlastitim zemljama i s ekonomskih problema. Tridesetih su zapadne zemlje otvorile put nacističkoj Njemačkoj da se razvije. Sad su to napravili Ukrajini i svatko tko poznaje povijest zna da se to proteže od 19. stoljeća i Austro-ugarskog carstva otkad se pokušavaju prekinuti povijesne veze s našom zemljom', naglasio je Putin.

'Koriste i samog vraga protiv Rusije'

'Podržali su antikonstitucionalni puč 2014., kao da se ništa nije dogodilo. Ideološka podloga toga bila je rusofobija. Grozno je reći da je dio ukrajinske vojske nazvan po jednoj nacističkoj vojnoj jedinici. Imaju uniforme sa znakovima nacističke njemačke. Neonacisti ne skrivaju od koga su naslijedili vrijednosti. Moćnici na to zatvaraju oči jer ih je baš briga, pokušavaju se boriti s Rusijom. To znači da će koristiti bilo što, teroriste, naciste i samog vraga, kao oružje protiv Rusije.

Desetljećima su uništavali ukrajinsku industriju i zbog toga je u toj zemlji raslo siromaštvo i društvena nejednakost. Pretvorili su taj narod u topovsko meso. Odgovornost za ovoliki broj žrtava je na Zapadu i kijevskom režimu. Taj režim služi interesima stranih sila. Ukrajina je trenutno poligon za obuku zapadnih snaga.

Zapadne elite ne skrivaju ciljeve. Pokušavaju nanijeti strateški poraz Rusiji - žele lokalni konflikt pretvoriti u globalni. Tako mi to gledamo i tako ćemo reagirati. Govorimo o postojanju naše države. Moraju uzeti u obzir da je nemoguće poraziti Rusiju na bojištu. Zato ciljaju naše mlade i nastavljaju s lažima i izvrtanjem povijesnih činjenica.

Idu protiv naše kulture i vjere. Pogledajte što su napravili svojima, uništavaju obitelji, nacionalne identitete, zlostavljaju djecu, čak je i pedofilija normalna na Zapadu, prepoznaju istospolne brakove. To je u redu, odrasli su, imaju pravo živjeti kako žele. Mi smo u Rusiji uvijek bili tolerantni, nećemo se miješati u tuđe živote. Obitelj je zajednica muškarca i žene. No čak i vjerske tekstove propituju kako bi opravdali ideju rodno neutralnog Boga. Što reći o tome?

Naša je dužnost zaštititi našu djecu od degradacije i poniženja. Zapad će nastaviti pokušati destabilizirati naše društvo. Koristit će naše izdajice. Pokušavaju terorističke napade kako bi destabilizirali naše društvo. Kijevski režim naviknut je na lov na vještice, nećemo ganjati izdajice, neka žive s tim', iznio je u nastavku govora. 

Poseban fond za vojnike

Zahvalio je vojsci i svim dužnosnicima. 

'Posebno želim zahvaliti stanovnicima Donbasa, Zaporižja i Hersona, vi ste sami odlučili o svojoj budućnosti. Odlučili ste bili zajedno s Rusijom, zajedno s domovinom. Započeli smo i nastavit ćemo rasti.

Zbog toga, zbog naših predaka, zbog budućnosti naše djece, zbog povratka povijesne pravde - zato se naši vojnici bore. Želim odati poštovanje svim vojnicima i civilima koji su poginuli u ovoj vojnoj operaciji. Svatko tko sudjeluje u specijalnoj operaciji treba posebnu brigu. Predlažem osnivanje posebnog fonda za sudionike u specijalnoj operaciji i njihove obitelji. Odatle će se crpiti medicinska i psihološka pomoć, edukacija i slično. Zaklada se mora osnovati do kraja godine. Već imamo mjere za potporu veteranima.

Dobro shvaćamo da su potrebe specijalne operacije povezane s velikim psihološkim, fizičkim i financijskim teretom. Svi sudionici moraju imati barem 14 dana odmora svake godine. Imamo plan za ojačanje vojne sile i radimo na tome.

Nastavit ćemo koristiti najnovije tehnologije kako bismo poboljšali kvalitetu vojske. Predlažem poseban program za stambeno zbrinjavanje zaposlenika obrambenog sektora s puno nižim najamninama, a razliku će pokriti država', rekao je. 

'Cilj je prisiliti naše građane na patnju'

Kazao je zatim kako Zapad govori građanima da je Rusija kriva za energetsku krizu. 

'Pokušavaju prekinuti veze s našim kompanijama, ograničiti naše stručnjake i krađa naših rezervi kao i napadi na našu infrastrukturu. Sankcije su samo sredstvo, cilj je prisiliti naše građane na patnju. To je njihov humanistički pristup. Pokušavaju nam destabilizirati društvo iznutra. Zahvaljujući našem zajedništvu osigurali smo stabilnu ekonomiju, zaposlenost.

Govorili su da će naša ekonomija pasti 20-25 posto. To se nije dogodilo. Najavljivali su potpuni kolaps. Uspostavili smo veze s partnerima, a ima ih puno u svijetu. Nastavit ćemo raditi s partnerima kako bismo stvorili stabilnu valutu i okruženje. Dijelovi ekonomije ne samo da se nisu smanjili, nego su se i pojačali. Poljoprivreda napreduje, puno smo gradili… Prije pandemije imali smo 4,7 posto nezaposlenosti, a sad je 3,7 posto. To je povijesni minimum. Ruska ekonomija nadišla je probleme.

Trenutni je cilj podići ekonomiju na novu razinu. Sve se brzo mijenja. Ovo nije samo vrijeme izazova, nego i mogućnosti. Naša budućnost ovisi o tome kako ćemo iskoristiti te mogućnosti. Moramo se riješiti unutarnjih konflikta, potaknuti male poduzetnike, stvoriti nove ceste, nove škole, vrtiće… Moramo povećati međunarodne veze i uspostaviti nove dogovore s novim partnerima. Modernizirat ćemo željeznice na istoku, a to će osigurati nove smjerove za protok robe kao i razvoj istočnih regija. Ove ćemo godine početi naš veliki projekt modernizacije i ulažemo 4,3 milijarde rubalja.

Ovo nisu samo prognoze, nego konkretne brojke. Zahvaljujući pametnim potezima ne moramo pozajmljivati novac od stranih država.

Želim naglasiti s kojim se problemima susrela sovjetska ekonomija. Devedesetih se to počelo mijenjati i naša je ekomonija postala orijentirana prema Zapadu. No, novac se nije ulagao u dugoročne projekte. To smo morali prekinuti, trebala su nam ulaganja. Državi je bilo teško spriječiti prodor zapadnog kapitala, ali invazija je pokazala da su oni koji su Rusiju vidjeli samo kao izvor prihoda, pogriješili. Nikome nije žao onih koji su izgubili goleme račune na Zapadu. Zapad želi završiti s Rusijom kao moćnim igračem na istoku pa su pokušali financirati teroriste i urušiti našu ekonomiju.

Rusija je otvorena zemlja. Ne pretvaramo se da smo posebni, ali ovo je naša civilizacija koju su nam preci ostavili i moramo je očuvati. Nastavit ćemo graditi odnose s prijateljima. No, oslanjat ćemo se prvenstveno na vlastiti potencijal i vlastite vrijednosti. Uvijek smo bili velikodušni i suosjećajni. Znamo kako biti prijatelji, znamo održati riječ i podržavamo ljude u teškoćama.

Lokalni izbori u kolovozu ove godine i predsjednički 2024. provest će se po zakonu i prema ustavnim procedurama. Sva moć u društvu mora se oslanjati na sigurnost i nacionalnim interesima. Zahvaljujem vam na ovoj odgovornoj poziciji', poručio je Putin, prenosi N1

Kao jedan od prioriteta za Donbas i Luhansk naveo je oživljavanje kulture pa će, rekao je, izgraditi niz kulturnih centara. 

'Tako će imati osjećaj pripadanja', istaknuo je.

Naglasio je ulogu nastavnika i znanstvenika.

'Važno je da mladi nauče sve o povijesti. Oni koji su se rodili i odrasli u Bjelorusiji i Donbasu moraju biti predvodnici našeg razvoja. Rusija računa na vas', dodao je. 

Govorio je o povećanom dječjem doplatku.

'Novi dijelovi Ruske Federacije imaju ista prva - Luhansk, Doneck, Zaporižje, gdje su djeca rođena 2007. i kasnije. Od početka ovog programa isto se primjenjuje na Krimu gdje pojačano pomažemo ruskim obiteljima', rekao ej. 

'Strateški im je cilj poraziti Rusiju'

Putin se u svom govoru dotaknuo brojnih industrija i sektora, od obrazovanja preko vojske do infrastrukture, otpada itd. Više puta su ga prekidali pljeskom.

'Još nekoliko riječi o tom što se događa oko nas. U veljači ove godine od Rusije se zahtijevalo pregled nuklearnih postrojenja. To je apsurd. Zapad je direktno povezan s kijevskim pokušajima napada na naše strateške položaje. SAD i NATO ističu da im je strateški cilj poraziti Rusiju. NATO je pokušao postati dijelom dogovora o oružju, ali mislimo da je prekasno. Nuklearni arsenal nije samo u SAD-u, nego i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, a oni su protiv nas. U posljednjim izjavama njihove vođe to potvrđuju. Nemamo pravo ne uzeti to u obzir.

Naši su odnosi propali na inicijativu SAD-a. Krenuli su uništavati svjetski poredak nakon Drugog svjetskog rata i korak po korak uništili su sustav svjetske sigurnosti i kontrole oružja. Sve je to napravljeno da bi se uništili međunarodni odnosi uspostavljeni nakon 2. svjetskog rata. Nakon pada SSSR-a neprestano su okušavali preuzeti globalnu dominaciju. No, situacija se promijenila od 1945. Prvi sporazum o kontroli nuklearnog oružja potpisan je sa SAD-om 1991. Nakon toga naši odnosi su došli do te razine da su SAD i Rusija rekli da se međusobno više ne smatraju neprijateljima. SAD je napustio taj sporazum. Naši odnosi su se urušili. Postoje novi centri utjecaja i moći, ti procesi se ne mogu ignorirati. Neprihvatljivo je da se SAD prema svemu tome odnosi samo gledajući svoje potrebe. Sad nam nameću ucjene. Kažu da nema veze između rata u Ukrajini i drugih neprijateljskih postupaka Zapada. Ili su jako cinični ili glupi. Mi ne izlazimo iz sporazuma nego ga pauziramo. Moramo utvrditi što žele Francuska i Britanija.

SAD razvija novu vrstu nuklearnog oružja. Rusija se mora osigurati. Nećemo udariti prvi i nitko ne mora gajiti iluzije o tome. Danas prolazimo teškim putom i sve to prevladavamo zajedno. Nije moglo biti drugačije. Samo nas zajedništvo održava, želimo se boriti za istinu u Donbasu. Svi se bore za istinu i majku Rusiju. Posebno je dirljivo kad ljudi s malom plaćom izdvajaju za pomoć ljudima na prvoj liniji. Rusija će odgovoriti na sve izazove. Istina je na našoj strani', naglasio je. 

Rusija je 24. veljače izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada se bori da preuzme kontrolu nad svojim susjedom. Ovo je Putinovo 18. obraćanje parlamentu. Posljednje obraćanje održao je u travnju 2021. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na 'dinamiku događaja'.

Vaša reakcija na temu