Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Završetak povijesne misije SpaceX-a i NASA-e

Završetak povijesne misije SpaceX-a i NASA-e

Astronauti se vraćaju kući

Astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley sretno su se spustili na Zemlju i sad im samo preostaje doći do čvrstog tla, otkriva Zimo.

Spuštanje kapsule odrađeno je 'školski' - bez ikakvih problema i po točno predviđenom rasporedu. 

Kad su se javili u zapovjedni centar da su sretno sletjeli, odvratili su im riječima: Dobrodošli natrag na Zemlju i hvala što ste letjeli sa SpaceX-om.

 Zanimljivo je da astronauti uz klasičnu radio komunikaciju u kapsuli imaju i satelitski telefon. Jedna od zadaća koju imaju tijekom 20-ak minuta koliko će im trebati da dođu do glavnog broda je i testirati taj telefon. Bit će zanimljivo čuti koga će nazvati.

Brodovima koji bi trebali izvući astronaute iz kapsule, smetaju privatni brodovi koji su došli iz blizine vidjeti kapsulu. Nakon nekoliko minuta tijekom kojih se moglo vidjeti da su u blizini kapsule različiti brodovi, ekipa SpaceX-a uspjela je raščistiti okolicu kapsule i nastaviti s izvlačenjem. 

Neposredno pred otvaranje kapsule, ekipa koja ju je trebala otvoriti detektirala je tragove dušikovog tetroksida (N2O4) oko kapsule što može ukazivati na izgaranje goriva. Kako bi izbjegli bilo kakve probleme, tim će 'obraditi' kapsulu ne bi li uklonili te tragove. 

S obzriom na to da astronauti nisu primijetili nikakvo curenje goriva tijekom slijetanja te je kvaliteta zraka u samoj kapsuli dobra, vjerojatno se radi samo o ostacima. 

Kad otvore kapsulu, na medicinskom je osoblju da provjeri incijalno stanje astronauta koji će nakon toga helikopterom krenuti prema bazi u Pensacoli te zrakoplovom prema Houstonu. 

Vaša reakcija na temu