Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Mladoj Ruskinji prijeti 10 godina zatvora
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Mladoj Ruskinji prijeti 10 godina zatvora

Našla se na popisu terorista

Ruska studentica, 20-godišnja Olesya Krivtsova nalazi se u kućnom pritvoru s elektroničkom pločicom na nozi preko koje ruska policija može pratiti svaki njen pokret. U intervjuu za BBC progovorila je o situaciji u kojoj se nalazi.

Naime, Olesya je uhićena zbog antiratnih objava na društvenim mrežama. Jedna od objava odnosila se na eksploziju u listopadu prošle godine na mostu koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom.

'Na Instagramu sam objavila priču o mostu', kaže Olesya za BBC, 'razmišljajući o tome kako su Ukrajinci bili sretni zbog onoga što se dogodilo'.

Također je podijelila objavu njezinog prijatelja koja je govorila o ratu.

Tada se život ove studentice okrenuo naglavačke.

'Razgovarala sam na telefon s majkom', prisjeća se Olesya, 'kada sam čula kako se ulazna vrata otvaraju. Ušlo je mnogo policije. Uzeli su mi telefon i vikali na mene da legnem na pod'.

Olesya je optužena za opravdavanje terorizma i diskreditiranje ruskih oružanih snaga, a sada joj prijeti do 10 godina zatvora.

'Nikada nisam mogla zamisliti da netko može dobiti tako dugu zatvorsku kaznu za objavljivanje nečega na internetu', kaže Olesya. 

'Vidjela sam izvještaje o ludim presudama u Rusiji, ali nisam obraćala puno pozornosti i nastavio sam javno govoriti'.

Olesya je tako dodana na službeni ruski popis terorista i ekstremista.

'Kada sam shvatila da sam stavljena na isti popis na kojem se nalazi i Islamska država, promislila sam da je to ludo', prisjeća se Olesya.

Prema pravilima kućnog zatvora zabranjeno joj je razgovarati telefonom i izlaziti na internet. Smije izaći iz svog stana, ali samo da prisustvuje sudskom ročištu. Njezini odvjetnici pokušavaju uvjeriti suca da joj ukine ograničenja kretanja.

'Država nema želudac za raspravu, za demokraciju ili slobodu', kaže Olesya za BBC. 

'Ali ne mogu sve strpati u zatvor. U jednom trenutku će im ponestati ćelija.'

Zanimljivo je da Olesya ima istetoviranu upečatljivu sliku na desnoj nozi. Riječ je o tetovaži ruskog predsjednika Vladimira Putina prikazanog u obliku pauka, s orvelovskim natpisom: 'Veliki brat te gleda', piše N1.

Vaša reakcija na temu