Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: EPP grupa Zovko: EU mora osigurati dosljedno korištenje mehanizama na Bliskom istoku

Zovko: EU mora osigurati dosljedno korištenje mehanizama na Bliskom istoku

Ukazala na neviđenu eskalaciju sukoba

Tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je govor o situaciji na Bliskom istoku i u Libanonu. U raspravi koju je inicirala istaknula je alarmantnu i neviđenu eskalaciju u tekućem sukobu.

Zovko je navela kako agresiju Irana na Izrael treba dočekati s odlučnom i jasnom osudom jer takve akcije prijete izazivanju šireg sukoba u cijeloj regiji. Dodala je kako Europska unija mora nastaviti raditi na postizanju primirja i osigurati punu provedbu Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja nalaže povlačenje Hezbollaha iz južnog Libanona.

Također je naglasila kako ova eskalacija nasilja postavlja važna pitanja o ulozi EU-a u promicanju stabilnosti u regiji te ukazuje na područja u kojima se njen pristup može poboljšati. Objasnila je da, iako je EU primijenio mehanizme poput misija za promatranje izbora u regiji, uključujući onu provedenu u Libanonu 2022., mora osigurati da se ti oni dosljedno i učinkovito koriste za potporu trajnom miru. U suprotnom, ljudi na Bliskom istoku, poput kršćanske zajednice, neće imati povjerenja u sposobnost EU-a da pruži dosljednu i značajnu potporu stabilnosti u regiji. 

'Bez takve sigurnosti, terorističke organizacije poput Hezbollaha nastavit će iskorištavati nestabilnost, šireći mržnju i kaos diljem regije', zaključila je.

Zovko je nedavno boravila na Bliskom istoku, gdje je predvodila misiju Europske unije za promatranje parlamentarnih izbora u Jordanu, održanih 10. rujna. Osim toga, tijekom svojih prethodnih mandata bila je vrlo angažirana u zaštiti prava kršćana diljem svijeta, posebno na Bliskom istoku.

Vaša reakcija na temu