Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Zovko pozvala na pravednije uvjete za umjetnike: 'Ključni su za njihovo daljnje stvaralaštvo'

Zovko pozvala na pravednije uvjete za umjetnike: 'Ključni su za njihovo daljnje stvaralaštvo'

Europski parlament usvojio je izvješće u koje je uključen niz njenih amandmana

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su usvojili izvješće o okviru Europske unije za društveni i profesionalni položaj umjetnika i radnika u kulturnom i kreativnom sektoru.

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje je usmjereno na stvaranje poboljšanog europskog okvira. On će, naime, unaprijediti društvene i profesionalne uvjete umjetnika i radnika u tim sektorima.

U izvješće je uključen niz amandmana koje je Zovko predložila. Među njima su važnost pravične naknade za stvaralački rad, bolja zaštita autorskih prava umjetnika i kulturnih radnika, suzbijanje nepravednih praksi digitalnih platformi kao i podrška daljnjem obrazovanju i razvoju vještina kulturnih i kreativnih dionika.

'Za održivi napredak kulturnog i kreativnog sektora izuzetno je važno osigurati pravednije radne uvjete za umjetnike i kulturne radnike uz mogućnosti za dodatni razvoj vještina i obrazovanje jer je to ključno za njihovo daljnje stvaralaštvo i doprinos bogatstvu europske kulturne baštine', upozorila je Zovko.

Istaknula je ujedno kako je Republika Hrvatska već poduzela niz mjera i inicijativa za poboljšanje uvjeta umjetnika, autora i radnika u ovim sektorima. Smatra, također, kako današnje usvojeno izvješće predstavlja dodatni korak EU-a prema snažnijem kulturnom i kreativnom sektoru i većoj europskoj kulturnoj raznolikosti.

Zovko u Europskom parlamentu aktivno radi na boljitku svih djelatnika u kulturnom i kreativnom sektoru, osobito kroz redovite susrete s predstavnicima sektora na razini Republike Hrvatske i Europske unije te radom na raznim izvješćima, osobito izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću na kojem je u ime Kluba zastupnika EPP-a doprinijela oporavku, napretku i osnaživanju audiovizualnog i medijskog sektora Europske unije kao i na rezoluciji o kulturnom oporavku u Europi i izvješću o situaciji umjetnika i kulturnom oporavku u Europi te kontinuiranom radu na programu Kreativna Europa i drugim inicijativama.

Vaša reakcija na temu