Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zračna luka Zadar  Zračna luka Zadar nabavila uređaj koji detektira eksploziv u roku od 10 sekundi

Zračna luka Zadar nabavila uređaj koji detektira eksploziv u roku od 10 sekundi

Zaštita od terorističkih napada

Zračna luka Zadar nabavila je uređaj za detekciju eksploziva, koji je će jedinom ponuditelju na natječaju, zagrebačkoj tvrtki Rubin promet, biti plaćen 74.271 euro.

Uređaj će spriječiti unošenje ili iznošenje eksplozivnih naprava i tvari kroz Zračnu luku Zadar, bilo da se radi o vojnom ili civilnom eksplozivu. Nabavljeni uređaj u roku od 10 sekundi moći će detektirati tragove tvari kao što su RDX, THT, PETN, HMDT, TATP, TETRYL, HMX, SULFUR... Ove tvari potencijalni teroristi mogu koristiti za obaranje aviona, izazivanje eksploziva u nekoj destinaciji, ili se radi o nezakonitoj preprodaji opasnih tvari.

Detekcija se provodi na principu uzimanja briseva odnosno tragova eksploziva kod sumnje na eksploziv, a uređaj ima mogućnost umrežavanja s postojećim RTG uređajima Zračne luke.

Na natječaj se naputkom Vijeća Europske unije, koje je uvelo sankcije zbog kontinuirane ruske ratne agresije na Ukrajinu i zločine koji su počinjeni, nisu mogli javiti ruski državljani ili pravne osobe s poslovnim sjedištem u Rusiji, niti su mogli koristiti usluge ruskih dobavljača, piše 057 Info.

Vaša reakcija na temu