Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
3. ŠTORIJE O' SPIZE Dobra hrana začinjena tradicijom i običajima Splita

3. ŠTORIJE O' SPIZE Dobra hrana začinjena tradicijom i običajima Splita

Na Peškariji i Obrovu

Osladite se srdelom, kraljicom mora i moćnim zalogajem sočne tune. Uronite nepca u prve kapi mladog vina, a uživajte i u zrelim, pomno biranim dalmatinskim vinima. Isprobajte domaće delicije!', poručuju iz Grada Splita i TZ grad Splita koji, u sklopu 3. Mjeseca gastronomije, organiziraju 3. Štorije o' spize, feštu o kojoj se i nakon što završi još danima priča po gradu.

Ova bogata eno-gastro manifestacija održavat će se od 8. do 11. studenog na splitskoj Peškariji i obližnjem Obrovu. Ispred Peškarije će se 8. i 9. studenog, od 18 do 21 sat, pripremati riblji specijaliteti na žaru, jadranska srdela i tuna. Unutar Peškarije isprobavat će se rijetka vina domaćih vinara, originalni paški sirevi, dalmatinski pršut i slatke domaće delicije.

U obližnjoj će se ulici, na Obrovu, od 8. do 11. studenog u organizaciji tri renomirana restorana - Corto Maltese, PiNKU Fish&Wine i SIP 27 Wine&Tapas Bar održavati Martinje, kušanje mladog vina uz raznovrsno pripremljene gastro i muzičke doživljaje.

Očuvanje splitskih običaja

Prava je ovo fešta na kojoj ne samo da će se sladiti pravom spizom dalmatinskom, već mislima vratiti u vrijeme Roka i Cicibele, u djetinjstvo kada se s komadićem kruha i s par srdela u ruci skakalo i igralo na kukalo po okolnim ulicama.

'U spomen na našu tradiciju ove smo godine manifestaciju posvetili srdeli, tuni i mladome vinu. Srdela je za Dalmaciju više od običnog jela. Ona je sve u jednom - utjelovljenje života, izraz ljudske zahvalnosti i simbol dalmatinskog dišpeta. U svakom njezinom zalogaju i danas ćutimo ostavštinu naših predaka, podsjeća nas na jednostavnost, ali i bogatstvo baštinjenih gastro doživljaja', kazala je Alijana Vukšić, direktorica TZ Split.

Upravo će učenici Turističko-ugostiteljske škole Split uz asistenciju svojih profesora, Elene Grassi i Nikoline Nikolla te poznatih splitskih chefova Stipe Šušnjare i Tonija Babana prezentirati bogatstvo baštinjenih gastro doživljaja u jelima pod nazivom 'Drugo lice srdele' s ciljem održavanja i prenošenja tradicije kao neizostavne komponente održivog turizma.

Mirisi friško pečene ribe širit će se Peškarijom

Ispeći će se 8. i 9. studenog na gradelama degustacijskih porcija. Prihod će se donirati Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, sve to zahvaljujući sponzoru, tvrtki Centaurus iz Solina.

'Sretni smo što smo dobili priliku našim građanima i gostima Splita omogućiti degustaciju srdele i tune, a još je važnije što će se prihod od prodanih porcija donirati djeci Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu',  kazao je Toni Bartulović u ime Centaurus tvrtke.

Vinari Dalmacije točit će najkvalitetnija vina

Dobrih vina neće nedostajati ni ovaj put na splitskoj Peškariji. Poznati vinari Dalmacije gostima će u 1000 brendiranih čaša ulijevati najbolja vina iz svojih podruma i konoba.

Dalmatinski pršut ili kulenova seka?

Gosti će se imati priliku osladiti i soparnikom, namazom od maslina, ručno rezanim pršutom, ribljim proizvodima, raznim likerima te prirodnim sokovima. Pravu eksploziju okusa dodatno će raspiriti slavonski specijaliteti, sirevi, namazi, ajvar, kulen i kulenova seka te vina iz slavonskih podruma.

Ljubitelji sira uživat će u paškim sirevima

Po svoje će omiljene delicije i okuse sigurno doći i ljubitelji dobrog sira. Udruga proizvođača paškog sira - Sirana Gligora, Paška sirana, MiH sirana izložit će unutar Peškarije svoje nadaleko poznate sireve, a sve uz podršku Turističke zajednice Kolan. Pit će se i domaći likeri, a stariji članovi KUD-a Bartol Kašić sve će pomno birane delicije 'začiniti' i tradicionalnim plesom - kolanjskim tancem.

'Uh, koja će ovo gastro fešta biti na splitskoj Peškariji, a ako vam bude malo, moći ćete to sve i kupiti po promotivnim cijenama te danima nakon fešte uživati u finim okusima naše Dalmacije', dodaju organizatori.

Nema fešte bez dobrog vina i dalmatinske pjesme

'Dragi prijatelji dobre hrane i vina, pripremite se za pravu eksploziju okusa jer dalmatinski će proizvodi u kombinaciji s vrhunskim domaćim vinima zabljesnuti u svom punom sjaju. Očekuju vas nezaboravne večeri 8. i 9. studenog od 18 do 21 sat uz Trio Gušt i kvartet Naranča. Preostaje vam još samo doći i uživati u rijetko ponuđenim okusima tradicionalne hrane i pića!', zaključuju iz Grada i TZ-a.

Vaša reakcija na temu