Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Josip Kevrić APEL TURISTIČKIH DJELATNIKA VLADI: 'U ime 100.000 zaposlenih molimo za nastavak potpore'

APEL TURISTIČKIH DJELATNIKA VLADI: 'U ime 100.000 zaposlenih molimo za nastavak potpore'

Nema potvrde da će biti isplate za ožujak i travanj

Iz sindikata Turizma i usluga Hrvatske uputili su apel Vladi kojem traže nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta. Čelnik sindikata Eduard Andrić pisao je premijeru Andriji Plenkoviću, ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac, ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću

S obzirom na činjenicu da se pandemija covid-19 ne smanjuje, da su mnoge zemlje EU još uvijek pod lockdownom, da je booking za ovogodišnju turističku sezonu u hotelima duž jadranske obale i više nego podbacio, da cijepljenje protiv covida-19 ne ide planiranim i očekivanim tempom kako u drugim zemljama članicama EU, tako i u samoj Hrvatskoj, da su granice među državama u velikoj mjeri još uvijek zatvorene i aviokompanije otkazuju letove, a da u turizmu radi oko 100.000 ljudi čija su radna mjesta izravno ugrožena svime gore pobrojanim, traže Sindikat nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu.

Sve, kako kažu, s ciljem spašavanja što se spasiti može i kako, ako već ne možemo ovu, a onda barem sljedeću turističku sezonu dočekali spremni i s brojem zaposlenih potrebnim i dovoljnim za pružanje kvalitetne turističke i ugostiteljske usluge. 

- Svjesni smo da se gospodarstvo  nalazi u dubokoj krizi uzrokovanoj pandemijom covid-19 i da je malo koja grana gospodarstva pošteđena negativnih učinaka pandemije, ali svjesni smo i činjenice da turistička sezona i općenito turizam kao takav donosi Hrvatskoj znatan prihod od stranih turista, da udio turizma u GDP-u Hrvatske iznosi gotovo 20 posto, što Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u Europi po udjelu GDP od turizma u ukupnom gospodarstvu zemlje. Također, da je u posljednjoj turističkoj sezoni prije pandemije samo u prvih devet mjeseci prihod od dolazaka stranih turista u Hrvatsku iznosio gotovo 9 i pol milijardi eura, a što sve ukazuje na važnost turističkog sektora na gospodarstvo te stoga i na važnost očuvanja radnih mjesta u turizmu - obrazlaže. 

Prvenstveno mole da usvoje mjere za očuvanje radnih mjesta i isplate potpora za mjesece ožujak i travanj jer još uvijek nije potvrđeno da će biti usvojene. No, mišljenja su, da, nažalost, to neće biti dovoljno jer je već sada jasno da će ovogodišnja turistička sezona biti loša i da će trebati uložiti sva raspoloživa sredstva kako bismo uspjeli 'dogurati' do sezone 2022. godine. 

- Ako smo uspjeli sve do sada sačuvati najveći dio radnih mjesta u turizmu bila bi šteta i bilo bi besmisleno da ih sada izgubimo, a sve mjere poduzete do sad bile bi uzaludne. Stoga vas u ime 100.000 zaposlenih u turizmu još jednom molimo da poduzmete sve kako bi se sačuvala radna mjesta i osigurao normalan početak turističke sezone 2022. godine, za koju vjerujemo da će biti svojevrstan spas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini - apelira.

Vaša reakcija na temu