Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT ATRAKCIJA U ŠIBENIKU Knjiga visoka tri metra i teška više od 300 kilograma

ATRAKCIJA U ŠIBENIKU Knjiga visoka tri metra i teška više od 300 kilograma

Na instalaciji se radilo 500 sati

Knjiga visoka gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma - središnja je dekoracija ovogodišnje šibenske Adventure. Riječ je o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180. obljetnice izlaska njegova životnog djela - zbirke 'Flora Dalmatica'. 

500 sati! - toliko su na instalaciji radili šibenski kreativci. Njih 17! 

Potpis je na nju stavio Kolektiv 4B - šibenska mreža kreativne suradnje. 

- Odlučili smo napraviti svojevrsni hommage Visianiju i njegovom djelu s ciljem da skrenemo pozornost zajednice i da osjete potrebu pobliže se upoznati s čovjekom koji je na karti svijeta obilježio Šibenik - govori za HRT Hrvoje Jelković, koordinator udruge Kolektiv 4B.

Upravo njegovo ime nosi i park koji je udomio gradski brend - Adventuru.

Bilo je to na pameti autorima. Zato su 'složili' i vremeplov s crticama o liku i djelu velikog svjetskog znanstvenika. 

Otisnuli su kreativci na 'Visianijev vremeplov' i karakteristične biljke ovog podneblja.

- Osnova knjige je napravljena od stirodura, tako da je ona iskiparena i završena je kao što se završava vanjska fasada sa svim bojama koje odolijevaju svim vremenskim uvjetima - kaže Danijel Hrg, voditelj autorskog i umjetničkog tima.

Ljudi koji su Krešimirov grad učinili globalno prepoznatljivim: važan su turistički adut.

- Mislim da je Šibenik stvarno prebogat tim ljudima svjetskog značaja - naglašava Dino Karađole, direktor Ureda TZ-a grada Šibenika.

Navijaju autori da njihovih ruku djelo bude trajno izloženo!

- Povezujemo knjigu i kažemo mladim generacijama da osim ekrana i svjetlećih bojica postoji još uvijek kult klasičnog udžbenika, klasične knjige - ističe Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Biti drugačiji od drugih! - moto je šibenskih 'avanturista'. Baš zato su i ove godine zabavu protkali edukativnim sadržajem!

Vaša reakcija na temu