Bez posla je 5 tisuća turističkih vodiča

Bez posla je 5 tisuća turističkih vodiča

Oko 60 posto njih rade isključivo kao obrtnici, neki od njih su sezonski

Koronakriza je izazvala mnogo problema, osobito u turističkom sektoru.  Turistički vodiči, kojih je, po procjenama, u Hrvatskoj oko 5500 - bez posla su, a ne znaju ni kada će ga biti, otkriva HRT.

Da nije koronavirusa, splitski Peristil bi trenutno bio prepun turističkih grupa. Sada je prazan. Umjesto da ih upoznaju s ljepotama naše domovine, više od 5 tisuća turističkih vodiča u Hrvatskoj - još uvijek čeka turiste.

- Oko 60 posto njih rade isključivo kao obrtnici, neki od njih su sezonski, a neki cjelogodišnji obrtnici, a neki pak rade na temelju drugog dohotka - kao i ja. Dakle, imaju svoj radni odnos i onda u slobodno vrijeme, kada mogu, rade kao turistički vodiči, kazala je  Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Kako će to izgledati kada u ovo vrijeme koronavirusa dođu grupe turista - još uvijek ne znaju.

- Mi još uvijek nismo dobili detaljne upute od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Međutim, naš tim, na čelu s doktoricom Lorenom Stefanović iz Društva turističkih vodiča Pula, je sastavilo niz prijedloga i preporuka, i dobili smo odgovor iz ministarstva turizma da će ih proslijediti i da nam zahvaljuju na takvim prijedlozima, kazala je Nuić Prka i dodala:

- Najiskrenije, ja kao turistički vodič, ne znam kako će zapravo izgledati grupa od primjerice 30 ljudi gdje ćete vi morati odvojiti svakog čovjeka jednog od drugog, ali znamo sigurno da ćemo morati sve češće i više koristiti audio sustav, prenosi HRT.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65766, "");
Pregledaj komentare