Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BUDUĆNOST TURIZMA Održivost je novi vid luksuza

BUDUĆNOST TURIZMA Održivost je novi vid luksuza

Konferenciju je organizirala HGK-Županijska komora Split

U hotelu Cornaro danas je održana Regionalna konferencija turizma 'Održivost - nova vrijednost'. Konferenciju je  organizirao HGK-Županijska komora Split u suradnji s  partnerima: Splitsko-dalmatinskom županijom, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom grada Splita.

Ova konferencija trebala bi postati konstanta, istaknuo je predsjednik HGK-Županijske komore Split, Joze Tomaš.

- Svjedoci smo kako će se na tržištu posebno isticati tvrtke koje imaju određeni energetski ili održivi certifikat. Oni mogu dobiti bolju prodajnu cijenu, samim time je poslovanje isplativije. No, s druge strane, njemu je bitno otežan rad jer mora određene procedure konstantno implementirati. Vjerujem da će se to za dvije ili tri godine pokazati kao win-win situacija. Ispred nas je veliki posao, a mi kao HGK smo krenuli s pričom o održivosti jer mi se čini da svi skupa tu riječ olako stavljamo u usta, pa se gubi sama njezina vrijednosti - istaknuo je Tomaš i dodao kako je ključna edukacija građana i poduzetnika.

Naglasak konferencije je bio na učincima koje turizam ima na sve aspekte društva te potrebi i nastojanjima da se tim učincima upravlja na optimalan način. Sudionici konferencije su se upoznali s novim zakonodavnim okvirom i njegovim utjecajem na poslovanje tvrtki u turizmu, uz poseban osvrt na održivo poslovanje, kao i s primjerima dobre prakse u održivom turizmu.

- Jako mi je drago što je ovdje interes uistinu sveobuhvatan i to svih dionika u turizmu jer naše definiranje prostora budućnosti je naš zajednički problem. Stručnjaci na razini svijeta prognoziraju da će turizam Europe otprilike 2030. godine narasti barem za još 50 %. Zamislite da se sada nalazimo u 2030. i situaciju u kojoj imamo 50 % više turista, evo konkretno, u gradu Splitu ili Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jako dobro moramo razmisliti gdje ćemo smjestiti naše goste, kakvu vrstu usluge ćemo pružiti, kakvu vrstu infrastrukture će moći koristiti i hoće li destinacija biti održiva - rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tonči Glavina.

Na panelu 'Eko certificiranje u turizmu' predstavnici putničkih agencija, hotela i kampova podijelili su svoja iskustva s eko certificiranjem i prednostima za poslovanje, kao i planove za budućnost.

Ivana Klarić direktorica Cornaro hotela istaknula je kako je hotel i prije certificiranja brinuo o održivosti.

- Brinemo o svim segmentima održavanja eventa da je ekološki i personalizirano odrađen sa svim vrednotama destinacije. Ekologija i održivost ne podrazumijeva samo segment certificiranja, već odnosa lokalnog stanovništva i promicanja lokalnih vrijednosti našim dragim gostima. Tijekom boravka u hotelu imaju u cijelosti prezentiran Split kao destinaciju. Počevši od boravka u sobama, pametnih soba s ciljem reguliranja i korištenja energije do ponude doručka koji se temelji na gastronomiji Dioklecijana. Nema korištenja plastike, kartice u sobama su eko, koriste se ekološka sredstva kod čišćenja, to je cijeli niz elemenata koji su prema certifikatu, ali i prethodno, primijenjeni u hotelu. Održivost je novi vid luksuza - rekla je ona.

Jedina charter tvrtka koja ima spomenuti certifikat je Sunlife Charter - Croatia.

- Sudjelovali smo u projektu European tourism going green 2020.-2030. koji nam je omogućio da se prijavimo na taj certifikat. Kroz višemjesečni rad smo s mentorima i dobili certifikat i smatramo da je održivost naša budućnost i smjer u kojem moramo ići. Neke velike korake ne možemo poduzeti, ali smo išli malim koracima, na primjer uložili smo u kupnju panela za brodove. Ulažemo iznimna sredstva za kupnju električnih izvanbrodskih motora za gumenjake. Stavili smo kante za reciklažu otpada na naše brodove, kao i u uredu. Koristimo led rasvjetu i slično - rekla je Dragana Buzdovačić.

Vaša reakcija na temu