Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Burnih i zanimljivih pola stoljeća splitskog Hotela Lav

Burnih i zanimljivih pola stoljeća splitskog Hotela Lav

Kao prva gošća upisana je Giulliana Belloni, profesorica iz Torina

Iako slavi tri rođendana, upravo je na današnji dan, 24. listopada, daleke 1971. godine službeno otvoren današnji Le Meridien Lav, tadašnji Kairos u Podstrani.

Kako i priliči životu jednog uspješnog i vedrog pedesetogodišnjaka, tako je i splitski hotel Lav imao burnu i zanimljivu povijest. U prilog tome govori i činjenica kako hotel Lav ima tri rođendana iako je službeno otvoren upravo da današnji dan, 24. listopada 1971. godine. 

Već i samo njegovo otvorenje, točnije njih ukupno tri, izaziva posebno zanimanje. 

Hotel je prve goste dočekao već u kolovozu 1971. godine. Nedovršen i bez pristupne ceste primio je dvjestotinjak gostiju iz Italije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Goste je tada dočekala dovršena samo jedna hotelska zgrada od ukupno tri predviđene unutar hotelskog kompleksa, a mediji izvještavaju kako se 'hotel nije mogao othrvati naletu turista i bio je prisiljen početi s radom' jer su se gosti sami 'odrekli stopostotnog komfora kad su vidjeli u kakvom je hotel ambijentu'. Kao prva gošća upisana je Giulliana Belloni, profesorica iz Torina. 

U međuvremenu, krajem rujna, u hotelu je otvorena i improvizirana kockarnica. Otvorio ju je američki biznismen, vlasnik nekoliko kockarnica Bob Ayoub. O dojmovima gostiju Slobodna Dalmacija tada izvještava: 'Amerikancima se svidio Kairos i o hotelu jednostavno kažu: 'Splendid!'. 

Iste godine u listopadu, točno na današnji dan - 24. listopada 1971. upriličeno je veliko svečano otvorenje kakvo i priliči hotelu ovakve infrastrukture i važnosti za dalmatinski turizam. Tom velikom događaju za cjelokupni dalmatinski turizam i gospodarstvo prisustvovao tada je visoki politički vrh Splita i cijele tadašnje Republike, a istoga se dana otvorila i lokalno važna i dugo očekivana cesta između Žrnovnice i mjesta Gornje Sitno. 

Lokalni mediji tada, aludirajući na to kako je hotel već jednom otvoren nedovršen prije samog ljeta, izvještavaju: 'Hotel Kairos (koga je izgleda 'bog povoljnog trenutka' iznevjerio na samom startu'), jedan je od najvećih hotela na Jadranu i najsuvremeniji u svojoj (visokoj B) kategoriji. Ima 373 sobe, salu za bankete i sastanke, salone, kasino, noćni klub, snack bar, brijačko-frizerski salon, ambulantu, razna sportska igrališta, kuglanu, vlastitu plažu, zimski bazen i druge pogodnosti za rekreaciju…'.

Međutim, hotel još jedan svoj rođendan, onaj treći, slavi i u proljeće, jer je upravo tada 1972. godine promijenio ime iz Kairos u Lav, nakon što su radnici na referendumu izglasali da se hotel izvlasti iz vlasništva tadašnjeg poduzeća Adriatic Split i stavi pod upravljanje moćnoj splitskoj građevinskoj tvrtki Lavčević, odakle i dolazi novo ime. 

Radost zbog ove velike obljetnice ne krije ni Arnoud Zaalberg, generalni direktor resorta Le Meridien Lav: 'U Lavu sam već gotovo jedno desetljeće i iskreno se radujem ovoj obljetnici jer me podsjeća na sve zanimljive i lijepe trenutke koje sam doživio sa zaposlenicima, gostima i partnerima te priče koje već godinama slušam o Lavu od nekadašnjih i sadašnjih zaposlenika. Osobito smo ponosni na činjenicu da je Lav 50. obljetnicu dočekao u novom ruhu s brojnim novim i unaprijeđenim, visokokvalitetnim sadržajima, čime svakodnevno nastojimo očuvati kvalitetu i vrijednosti koje smo naslijedili'.

Danas je Le Meridien Lav jedini resort s 5 zvjezdica na splitskom području, a nalazi se u Podstrani, 8 kilometara južno od Splita. Raspolaže s ukupno 378 smještajnih jedinica te 12 suvremeno opremljenih konferencijskih dvorana na prostoru od 5000 četvornih metara. Od 2015. godine u vlasništvu je privatnog češkog equity fonda Odien Group, točnije njegove tvrtke-kćeri Odien Hotels N.V., u čijem se portfelju od ove godine nalazi i Blue Orange Business Resort u Pragu.

Povodom proslave 50 godina hotel Le Meridien Lav priprema seriju od četiri feljtona o povijesti i radu hotela Lav od 1971. godine do danas, a koje će čitatelji tijekom studenoga moći čitati na stranicama Slobodne Dalmacije. 

Vaša reakcija na temu