Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČUVAJMO OTOK Turistička zajednica Lastovo dijeli pepeljare za plaže

ČUVAJMO OTOK Turistička zajednica Lastovo dijeli pepeljare za plaže

Možete ih uvijek nositi sa sobom i prazniti gdje treba

Na Lastovu je u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže u akciji Turističke zajednice Općine Lastovo 'Čuvajmo otok! Let's protect the island!', što ukazuje i na potrebu i na motiviranost pojedinaca da pridonesu brizi o otoku. TZO Lastovo distribuciju nastavlja na ovotjednom festivalu 'Lastovo - otok glazbe' koji počinje u četvrtak, a nadalje dok god bude postojala potražnja.

- Lastovski arhipelag, kao i slične otočne zajednice, ali i čitava obala, izložene su pojačanoj proizvodnji otpada u turističkoj sezoni, a od sustavne regulacije i zbrinjavanja smo, uz rijetke iznimke, još prilično daleko. Lastovo je izloženo i pojačanom priljevu uglavnom plastičnog otpada koji dolazi morem, tako da je kontinuirano čišćenje obale nužnost, a dodatno zagađivanje velika šteta za krhki okoliš parka prirode - poručuju iz Turističke zajednice.

Opušci cigareta uglavnom su napravljeni od plastike, a ne od razgradivog pamuka što još uvijek misli dobar dio pušača, i njih 4,5 bilijuna godišnje na svijetu najveći su pojedinačni zagađivač mora i oceana.

Truju ptice, mikroplastika u koju se raspadnu u moru, ali i arsen, nikotin i olovo, truje ribe, a konačno i sve nas. Fragmenti opušaka nađeni su u želucima oko 70% ptica i 30% morskih kornjača, jer ih lako zamijene za hranu. 

- Iako, naravno, naš pojedinačni doprinos neće riješiti globalno zagađenje, pridonijet će njegovu rješavanju pa - zašto ne bismo skupili opuške barem za sobom? Uostalom, nikome, pa ni pušačima, nije drago staviti glavu na ručnik kraj hrpe čikova, niti jesti zatrovanu ribu. Praktične višekratne pepeljare možete uvijek nositi sa sobom i prazniti ih tamo gdje treba. Dok god smo pušačka kultura, možemo barem na ovaj način umanjiti štetu koju činimo. Hvala svakome tko ne baca opuške po našim obalama i šumama! - poručuju iz Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu