Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DIOCLETIAN'S DREAM Split dobio novu atrakciju, stavite naočale i vratite se u 305. godinu!

DIOCLETIAN'S DREAM Split dobio novu atrakciju, stavite naočale i vratite se u 305. godinu!

Virtualna stvarnost jezik je novih generacija i onih koji su otvoreni za nešto novo, zanimljivo i edukativno - rekao je Tomo Taraš

'Asti, di mi živimo', spontana je rečenica koja se otme nakon gledanja prvog 3D animiranog filma 'Diocletian's Dream'. Ta je rečenica za dvojac koji je pokrenuo originalan doživljaj, Tomi Tarašu i Declanu O'Rourke najbolji pokazatelj da su uspjeli u ideji u koju su uložili višegodišnji trud, znanje i vlastita sredstva.

Projekt je započeo prije više od dvije godine, a sama priča vodi u davnu 305. godinu u vrijeme cara Dioklecijana. 

- Cilj je bio ispričati priču na jedan nov i originalan način koji otvara potpuno novu perspektivu prema pristupu i prezentaciji kulturno-povijesne baštine. Virtualna stvarnost jezik je novih generacija i onih koji su otvoreni za nešto novo, zanimljivo i edukativno - opisuje Taraš.


Kroz 15 minuta animiranog filma sa scenarijem, Severin vas vodi u obilazak carskih odaja. U slučaju da nikada niste čuli za Dioklecijana, saznali biste niz zanimljivih činjenica o povijesti i životu jednog od najistaknutijih careva Rimskog Carstva. Iza Severina krije se glas Mladena Badovinca

U filmu se popenjete na vrh Palače, Vestibul pogledate s visine, okupate se u moru, a dok traje neponovljiva akcija učite o povijesti jedinstvenoga grada i to uz naraciju jednog od najprepoznatljivijih Splićana iz kultnog TBF-a.

- Htjeli smo nešto drugačije i novo i tako nam se rodila ideja. Oduševljeni smo reakcijama, a cilj nam i jest bio da bude zabavan, edukativan i faktografski film - opisuje nam Taraš dok Declan priprema zainteresirane za posebnu avanturu.

Fotogalerija: Diocletian's Dream

Moram priznati da sam s nestrpljenjem čekala kako će izgledati projekcija s vjerodostojno predočenim kamenom, odajama, podanicima... Srce mi je zatitralo kada me Taraš pitao bojim li se visina. Jedna rijetka fobija, pomislila sam odustati, strah me paralizirao, ali sam odlučila probati.

- Zatvorite oči, a ruku stavite na podlogu da imate osjećaj realnosti - strpljiv je bio Taraš.

Upustila sam se i nisam požalila, 'ušla' sam u animaciju, a Severin mi je sve objasnio u šetnji kroz različite dijelove Palače. 

Tih 15-ak minuta prolete, a prije skidanja naočala u realnost vas vrati slika Peristila kako izgleda danas, više od 1700 godina nakon smrti Dioklecijana.

Film je napravila, dodajmo, firma Emagine media, animacije i boje su izuzetne, pruža vam zaista stvarni osjećaj života i akcije.

Taraš nam je još rekao da se nada da će Diocletian's Dream uvrstiti u turističku ponudu, ali da im je iznimno važna lokalna orijentiranost.

- Bilo bi nam jako drago da uspijemo zainteresirati mlađe generacije koje će prepoznati fascinantnu povijest našeg grada u kojoj je živio jedan od najvećih rimskih careva i o jednoj od najfascinantnijih građevina tog doba koja je znatno utjecala na razvoj arhitekture  tadašnjeg carstva, pa i šire - dodao je.


Vrata u Zagrebačkoj ulici, preko puta bedema Cornaro i Đardina, su otvorili prije nekoliko dana, a brzo se pronio glas o jedinstvenom doživljaju i 'ture' gledatelja stižu. Ipak, ovaj period su se odlučili za promotivnu cijenu.

Vaša reakcija na temu