Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Wikipedia Dogus Croatia uložili su 24 milijuna eura, a sad će kreditom nastaviti gradnju i opremanje hotela Maraska

Dogus Croatia uložili su 24 milijuna eura, a sad će kreditom nastaviti gradnju i opremanje hotela Maraska

Nije im prvi put da se zadužuju

Investitori u novi zadarski hotel koji će biti otvoren pod nazivom    Hyatt Regency Zadar Maraska, potvrdili su dobivanje kredita od PBZ-a i HBOR- u iznosu od 31 milijun eura. Nije prvi put da turski investitori koriste kredit za investicije u Hrvatskoj.

Prvi je bio 2014. godine, kada je  tvrtka Marina Dalmacija d.o.o, u vlasništvo Dogus grupe,  potpisala Ugovor o financiranju s Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja je zajedno s Erste i Privrednom bankom Zagreb dala im kredit od 30 milijuna eura za obnovu i gradnju marine Dalmacija, kao i marine Borik.

I tada su se mnogi čudili – kakvi su to investitori kada uzimaju kredit.

Uostalom, koji bi bio smisao banaka kada ne bi kreditirale investitore koje moraju proći  još veće provjere  pouzdanosti vraćanja kredita uz kamate na kojima banke zarađuju. 

Tako će biti i s investicijom hotel od 55 milijuna eura koja se neće povećavati, tvrde investitori, piše 057 Info.

Financiranje ove investicije planirano je ulaganjem vlastitog kapitala (Dogus equity) i kreditom financijskih institucija. Investitor Dogus Croatia unaprijed je uložio vlastiti kapital od 24 milijuna eura, a ostatak investicije pokrit će bankovni kredit. Gotovo 44 posto ukupne investicije pokriveno je i financirano vlastitim kapitalom investitora. Ugovor o kreditu s bankama PBZ i HBOR potpisan je krajem srpnja 2023. godine na iznos od 31,2 milijuna eura. Svi dokumenti su finalizirani, svi uvjeti koje banke traže su ispunjeni. Sredstvo (kredit) će se koristiti za preostali dio investicije hotela Hyatt Regency Zadar Maraska, brzo su odgovorili na novinarski upit iz Dogus Hrvatske.

Čak 7 mjeseci je 'dogusovcima' uz pomoć konzultanata trebalo da taj kredit napokon i dobiju. Iznos kredita je prepolovljen između dvije banke, a kamata od 3,5 posto po svakom kreditu se zbrajaju.

Vaša reakcija na temu