Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DONOSIMO BROJEVE Split i dalje snažno turistički raste, ove godine je bogatiji i za 10 hotela visoke kategorije

DONOSIMO BROJEVE Split i dalje snažno turistički raste, ove godine je bogatiji i za 10 hotela visoke kategorije

Došlo je 12 posto turista više nego lani, a broj noćenja je povećan za 15 posto

U prvih 6 mjeseci na području Turističke zajednice grada Splita ostvareno je 327.865 dolazaka (12% više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine) i 853.646 noćenja (15% više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine) što je u skladu sa strateškim ciljevima povećanja turističkog prometa u predsezoni. Popunjenost po krevetima u prvih 6 mjeseci porasla je za 7%.           

U prvih 15 dana srpnja, ostvareno je 88.466 dolazaka i 280.662 noćenja, što je porast od 6% u dolascima i 6% u noćenjima u odnosu na prvih 15 dana srpnja prethodne godine. Ukupni rezultati turističkog prometa za srpanj bit će službeno objavljeni početkom kolovoza.

U tjednu Ultra festivala, prema podacima sustava eVisitor, na području Splita ostvareno je 49.591 dolazaka i 166.542 noćenja. Ukoliko ove podatke usporedimo s rezultatima turističkog prometa u tjednu Ultra festivala prošle godine, riječ je o porastu od 10% u dolascima i 12% u noćenjima. Kada govorimo o popunjenosti svih smještajnih kapaciteta, ona iznos 60% što je za 4% više u odnosu na tjedan Ultra festivala u prethodnoj godini, a najbolja popunjenost zabilježena je u objektima visoke kategorije (4 i 5 zvjezdica).

Smještajni kapaciteti

Grad Split u ovu je turističku sezonu ušao sa ukupno 45 otvorenih hotela, pri čemu je u ovoj godini otvoreno čak 7 novih manjih i većih hotelskih objekata, što je najviše novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću! Tako je Split svoju smještajnu ponudu u hotelima obogatio kapacitetima hotela 'Briig', 'Time', 'Vila Nepos'  integralni hotel u povijesnoj jezgri, 'Boban Luxury Suites', boutique hotel 'Time', hotel 'Pax' i hotel 'Ora'. Tom popisu valja dodati i četiri hotela koja su se otvorila krajem prošle godine pa im je ovo praktično prva godina rada - hotel Cvita, heritage hotel 'Villa Split', hotel Agava te aparthotel Posh. Time je Split svoju smještajnu ponudu u novim hotelima sa 4 i 5 zvjezdica samo u ovoj godini povećao za 10 hotela.

- Njihovim stavljanjem na tržište povećani su hotelski kapaciteti za 10 posto, a kolika je potražnja za tom vrstom smještaja najbolje govori podatak da su oni gotovo 100-posto popunjeni! Tako se gostima Splita na raspolaganje sada stavlja 3.641 krevet u hotelima, odnosno 320 hotelskih kreveta više nego lani koji su već odavno rezervirani, a završni radovi trebali bi ove ili iduće godine biti gotovi na još nekoliko novih hotelskih objekata koji će imati kupno oko 1200 kreveta u četiri i pet hotelskih zvjezdica. Tako će do kraja 2020. godine prve goste primiti Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti 'Dalmatia Tower' sa 190 soba i četiri apartmana. 'Amphora Resort' na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, s tri bazena i raskošnim wellnessom gotovo je spreman za rad, dok se zadnji radovi izvode i na hotelu 'Ambasador' na splitskoj Matejušci koji će imati 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta te hotel Villa Harmony sa oko 55 kreveta. Sve  intenzivniji trend ulaganja u hotele najviše kategorije u Splitu posljednjih godina sa nabrojenim objektima zaokružit će uskoro splitsku hotelsku ponudu na nešto manje od 5 tisuća postelja - poručili su iz TZ grada Splita.

Istovremeno su smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju Splita ove godine rasli najmanjom stopom u proteklih pet godina i njihovi kapaciteti su za 5 posto veći nego lani. Nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta broja kreveta u domaćinstvima (koji je 2017. godine bio čak 23 posto), ove je godine na tržište stavljeno 5 posto više postelja, odnosno 1.271 novi krevet u privatnim stanovima, apartmanima i sobama u Splitu, mahom u objektima najviše kategorije.

- Ulaganje u podizanje kvalitete smještaja u domaćinstvima evidentno je i u činjenici da u kategoriji od 4 i 5 zvjezdica u domaćinstvima u Splitu sada ima ukupno oko 4 tisuće postelja. Inače, u Splitu je ove godine stavljeno na tržište ukupno 24.614 kreveta u obiteljskom smještaju. Split ukupno ima u svim smještajnim objektima 34.374kreveta - zaključili su iz Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu