Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Festival nematerijalne baštine: Dalmacija u Vukovaru

Festival nematerijalne baštine: Dalmacija u Vukovaru

Sva događanja su besplatna

Od 5. do 7. svibnja Vukovar će biti sav u znaku petog po redu Festivala nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ'. Tijekom trodnevnog programa festival će u Vukovaru okupiti preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i bit će jedinstvena prilika za sve posjetitelje da na jednom mjestu upoznaju Hrvatsku u malom, sa svom bogatom kulturnom baštinom i tradicijom naše zemlje.

Dalmacija je ove godine posebno zastupljena na festivalu, jer uz to što je Gibonniju pripala čast da bude ovogodišnji ambasador festivala, Gibo će Vukovarcima i svim gostima festivala darovati i veliki besplatni koncert kao završnicu prvog festivalskog dana, 5. svibnja. I tijekom druge i treće glazbene večeri, u Vukovaru se predstavlja dalmatinska pisma, pa će tako 6. svibnja svoj koncert u sklopu hrvatske turneje održati klapa Šufit, a posljednji dan, 7. svibnja, pjeva Giuliano. No ni to nije sve. Folklorni ansambl Jedinstvo iz Splita i ove će godine na festivalu 'Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ' dati svoj doprinos afirmaciji i predstavljanju i tradicijske i folklorne kulture Dalmacije. Jedan od najznačajnijih folklornih ansambala iz Splita sudjelovat će u svečanom otvorenju festivala, 5. svibnja, a potom se još jednom predstaviti publici tijekom drugog festivalskog dana. Uz Folklorni ansambl Jedinstvo iz Splita, ove se godine festivalu pridružuje i ženska vokalna skupina Kantalice iz Zadra, Gradska glazba Dubrovnik, KUU Milan Begović iz Vrlike i Viteško društvo Kumpanjija iz Blata na Korčuli.

Uz njih, bit će tu i Udruga Šokadija iz Babine Grede, Kulturno-umjetnička udruga Milan Begović iz Vrlike, KUD Ravnica iz Starih Perkovaca, KUD Gorjanac s Gorjanskim ljeljama, KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i mnogi drugi KUD-ovi, jer će posjetitelji tijekom tri dana moći uživati u bogatstvu i raznolikosti vokalnih i plesnih izvedbi kuturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Ove se godine festivalu ponovno pridružuju Sinjski alkari, a u programu će sudjelovati i već spomenuta vojna povijesna postrojba Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata i Frankopanska straža Grobnik, te i sokolari s posebnim programom, kao i Đurđenovački rogisti.

Okosnica ovogodišnjeg festivala bit će konji lipicanci, s konjičko-scenskim spektaklom 'Ples baroknih konja dvorca Eltz'. Lipicanci su, naime, posljednji uvršteni na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, pa će ove godine veliki i mali posjetitelji festivala imati prilike pobliže se upoznati s tradicijom uzgoja lipicanaca.

Od poznatih turističkih manifestacija iz Hrvatske, u sklopu festivala predstavit će se i najstarija domaća gastro manifestacija iz Vrbovca, 'Kaj su jeli naši stari' koja se ove godine održava 42. godinu zaredom.

A uz brojne zanimljive edukativne radionice za djecu i odrasle, posjetitelje očekuje i zanimljiv Eko-etno sajam na Korzu i Sajam cvijeća.

Festival će se održavati na tri lokacije: na Trgu Republike Hrvatske, gdje je smještena središnja pozornica i ugostiteljske kućice, na korzu, gdje će se posjetitelji moći uživati u eno-gastro ponudi iz cijele Hrvatske i u perivoju dvorca Eltz, gdje će se održati i konjički spektakl.

Predstavljanje nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija i atrakcija iz cijele Hrvatske, dječji programi i kreativne radionice, sjajni koncerti uz nastupe plesnih skupina jamstvo su dobre zabave za cijelu obitelj na ovom uistinu jedinstvenom festivalu koji je već postao vukovarska tradicija. Valja svakako naglasiti i da je festival međunarodno priznat - dobitnik je EFFE Label, europske oznake kvalitete za iznimne kulturno-umjetničke festivale, a dobitnik je i turističke nagrade Simply the Best.

Brojni su razlozi zašto posjetiti ovaj jedinstven festival, a za sve koji se od 5. do 7. svibnja odluče otputovati na vikend prepun pozitivnih vibracija, Vu Life centar d.o.o. organizira trodnevno turističko putovanje i boravak u Vukovaru 'Svi na jedan hrvatski naj vikend' s posjetom najboljih sadržaja festivala, ali i turističko-edukativnim obilaskom grada Vukovara. Tako svi koji se odluče doći na ovaj vikend mogu obići vukovarski Vodotoranj, posjetiti muzej Vučedolske kulture i Gradski muzej u dvorcu Eltz kao druge zanimljive sadržaje.

Festival 'Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ' već petu godinu zaredom zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Vukovara i agencija Organizatori bez granica na čelu sa zadarskim producentom Aleksandrom Kovačevićem, u suradnji s Gradom Vukovarom.

Svi sadržaji festivala 'Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ' besplatni su za posjetitelje, a detaljan program festivala potražite na službenoj web stranici: https://svizajedno.eu/#!/program.

Vaša reakcija na temu