Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA Martina Nimac Kalcina: Ako se želite baviti iznajmljivanjem, trebate računati da je to poluprofesionalni rad

FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA Martina Nimac Kalcina: Ako se želite baviti iznajmljivanjem, trebate računati da je to poluprofesionalni rad

HGK-ŽK Split je po peti put organizirala nacionalni skup pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu

Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije HGK-ŽK Split, u suradnji s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, koji se tradicionalno organizira u sklopu sajma Adriatic Gastro Show, jedan je od najvećih godišnjih okupljanja mikro poduzetnika u obiteljskom smještaju Splitsko-dalmatinske županije, namijenjenog njihovoj edukaciji i informiranju. Na početku se brojnim okupljenim sudionicima obratio Joze Tomaš, predsjednik HGK-Županijske komore Split, koji je istaknuo važnost ovakvih manifestacija.

- Udio privatnog smještaja u kapacitetima naše županije je oko 70 posto. Interes nam je osvijestiti male iznajmljivače da postanu mikro i mali poduzetnici, a tako se može unaprijediti i naše gospodarstvo. Turizam je osjetljiva i fragilna grana koja se nalazi na vrlo uzbudljivom turističkom tržištu svijeta. Zato organiziramo već petu godinu Forum obiteljskog smještaja, a ove godine proširen je i za neke nove teme. Već sutra predstavit ćemo modele koji mogu pomoći našim iznajmljivačima u unapređenju svojih usluga i proizvoda - poručio je Tomaš.

Posljednjih mjeseci čuju se informacije o mogućim zakonskim izmjenama kojima bi se omogućilo lokalnim jedinicama da na svom području određuju broj apartmana. Temu je prokomentirao Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

- Razgovaramo sa stručnom javnosti i predstavnicima iznajmljivača, a nedavno smo održali sastanak u Ministarstvu turizma. Teme koje su plasirane u javnosti su one o kojima želimo razgovarati i što se potencijalno može dogoditi. Tome prethodi diskusija i vrijeme kako bi se postavili uvjeti. U procesu smo decentralizacije razvoja destinacijskog menadžmenta što pretpostavlja donošenje odluka na nižim razinama, kao što je sada odluka o donošenju turističke pristojbe na županijama, odnosno paušalima na gradovima. Uvjeti za destinaciju se moraju stvarati te gradovi i općine moraju imati značajniju ulogu. Što se tiče privatnih iznajmljivača u ovom trenutku nitko ne treba biti zabrinut jer ovo o čemu razgovaramo je u dalekoj budućnosti te prethodi cijela zakonodavna procedura. Ako budemo, išli u neke korake javnost će biti pravovremeno obaviještena - poručio je Glavina ističući da je i dalje u velikom udjelu privatni smještaj nad hotelskim.

Upozorio je kako je to zabrinjavajući faktor. 

- Treba razmišljati dugoročno i održivo, a za to nije nužno potrebna restrikcija i zakonski dekret. Trebamo razgovarati stručno i donositi odluke koje će razvijati turizam u svim oblicima, a da ne ugrozimo održivost. Dugoročno želimo da gradovi i općine odlučuju kakvu vrstu ugostiteljskih objekata žele, kakve restorane i fast foodove trebaju, konobe, smještajne kapacitete i slično. Zapravo da sami determiniraju ono što je budućnost, a sve sukladno strateškim dokumentima koji se naslanjaju na nacionalne - kazao je.

Glavina je ponosan što je Booking.com nedavno proglasio Hrvatsku za jednu od najpoželjnijih destinacija upravo na temelju interesa za privatni smještaj.

- Zahvaljujući trudu, radu i zalaganju naših privatnih iznajmljivača smo stvorili vrlo kvalitetnu ponudu koja je nagrađivana iz godine u godinu. Upravo je to smjer kojim treba ići privatni smještaj koji je jedinstven po svom udjelu na europsko-mediteranskom bazenu. Kvalitetu usluge neprestano trebamo uzdizati kako bi i dalje bili sjajni domaćini - poručio je i komentirao kako će se korona virus odraziti na turizam: 'Nema otkazivanja, buking je dosta sporiji i utjecat će na predsezonu kada oni najviše putuju. Pratit ćemo situaciju, ali što se tiče turizma u ovom trenutku ne trebamo biti zabrinuti'.

Ovogodišnji Forum održava se dva dana. Tako su se sudionici danas upoznali s aktualnim trendovima, novostima u poslovanju, aspektima održivosti u obiteljskom turizmu te marketinškim aktivnostima. Uz brojne prezentacije, održane su dvije panel rasprave: 'Obiteljski smještaj-dobar, bolji, najbolji' i 'Kako izići iz okvira uobičajenog'.

- Koliko raspolažem informacijama, novi zahtjevi za kategorizaciju apartmana se podnose i izdaju, ali smatram da bi to trebao biti manji broj u odnosu na ranije godine. Nije to lagan posao, treba uložiti financije, vrijeme i znanje da bi mogli konkurirati dva mjeseca sezone. Jako puno truda je potrebno i to ne može svatko. Ako se želite baviti iznajmljivanjem obiteljskog smještaja trebate računati da je to poluprofesionalni rad. Uz to troškovi su sve veći, a cijene moramo spuštati kako bi bili konkurentni u odnosu na druge zemlje. Ako ćete raditi samo dva mjeseca to nije isplativo, jedino ako imate nekretninu na atraktivnoj lokaciji. Manje atraktivne lokacije trebaju ciljati na cjelogodišnji turizam i popratni sadržaj, što zahtjeva dodatni napor i ulaganja. Ovo nije kukanje, ali u ovaj biznis se ne može ulaziti nepromišljeno. Isplativo je kada imate dobru analizu, plan i program. Onda se radi o ozbiljnom poslovanju, a ne 'zimmer free', kako se naziva obiteljski smještaj - navodi predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina te dodaje kako je drugi dan Foruma rezerviran za predstavljanje raspoloživih modela financiranja namijenjenih upravo obiteljskom smještaju, uz mogućnost individualnih razgovora s predavačima.

- U sklopu Foruma organiziramo susrete s financijskim institucijama. Osim banka koji daju kredite, tu je HBOR i Županija koja daje bespovratna sredstva. Imate priliku upoznati se s cjelokupnom ponudom upravo na ovom Forumu, a ne odlaziti od vrata do vrata i raspitivati se. Činjenica je da je ove godine, za razliku od prije deset godina, puno lakše doći do financiranja. Možete doći do kredita ako niste zaposleni, a vlasnici ste apartmana. HBOR po prvi put daje kreditiranje fizičkim osobama i nije nužno povećanje zvjezdica. Ti krediti su potpora od strane Ministarstva turizma - dodala je.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kazao je kako se koronavirus već lagano odražava na cjelokupni turizam, a koliki će biti razmjeri tek treba vidjeti.

- Upravo sam se vratio sa sajma u Londonu, naši materijali su razgrabljeni i interes je velik. To me zaista veseli i daje optimizam za ovu sezonu. Priča oko korona virusa je vrlo jednostavna. Ako dođe do pandemije problem će biti za svih, u suprotnom će se situacija primiriti. Na to ne možemo utjecati - kazao je Stella i dodao kako Brexit ove godine neće imati utjecaj na turizam.

Osvrnuo se i na brojke privatnih i hotelskih smještaja te najavio otvaranje velikih hotela u Splitu.

- Prema našem uvidu, prošle godine imali smo preko 185 tisuća kapaciteta u privatnom smještaju, a ove godine imamo preko 190 tisuća. Dakle, rast je od pet tisuća, a što je duplo manje nego prethodnu godinu. To je veliki rast jer nemamo porast u broju gostiju. Određeni broj hotela neće biti spreman za sezonu, ali nadamo se da će najmanje dva do tri velika hotela biti spremna. Hotel Amfora će biti spremna, dok za druge nemam konkretnu informaciju - zaključio je Stella.

Vaša reakcija na temu