Drugi dan festivala putopisa 'Ajme, di ću!' odveo nas je kroz skrivene ljepote Dalmacije. I, vjerujte nam, bilo je to iskustvo koje se ne zaboravlja. Naši panelisti doživjeli su VR iskustvo u Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija, popili kavu u Kap Coffee Roasters u Tugarama, a zatim u Gatima poslušali priču o Mili Gojsalić te sudjelovali u radionici izrade tradicionalnog soparnika.
Ali kao što to inače biva u Dalmaciji, dan smo prvo započeli uz jutarnju kavu u hotelu Amphora, gdje su naši panelisti odsjeli. Iako nas je kiša omela i poremetila plan A – aktivni turizam na imotskim jezerima – nismo ni slutili da će plan B nadmašiti sva očekivanja.
Što se skriva u Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju?
Naša prva destinacija bio je Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju. Centar na suvremen i interaktivan način prikazuje skrivene prirodne ljepote Dalmacije, potičući posjetitelje svih generacija da otkriju čari našeg kraja.
Prvo smo stavili VR naočale i planinarili po Biokovu. Osjećaj je bio gotovo kao da stvarno stojite na rubu stijene, dok vam vjetar nosi kosu. Naši panelisti sasvim su se izgubili u VR doživljaju, toliko da su neki pokušali fotografirati pogled koji vide u naočalama, u stvarnosti.
Zatim smo osjetilima prišli zidu prekrivenom dalmatinskim biljem i eteričnim uljima, a kroz špilju smo upoznali životinjski svijet – floru i faunu. Ponovno stavljajući VR naočale otvarali smo portale u druge dimenzije, putovali kroz vrijeme, susretali vojnike, posjećivali tvrđave i dvorce – sve to unutar istog prostora.
Bilo je tu i mnogo smijeha i zabavnih situacija dok smo u virtualnoj stvarnosti povlačili poluge, dizali kamenje i otključavali ključanice. Ovo iskustvo svakako preporučujemo svima bez obzira na dob, i obiteljima i svim vrtićima i školama u Dalmaciji, ako još nisu bili. Uistinu je jedinstven način da djeca i odrasli dožive prirodne ljepote našeg kraja.
Kap Coffee Roasters pržionica u Tugarama
U Tugarama posjetili smo Kap Coffee Roasters, tek otvorenu pržionicu kave. Tamo su nas Ivan i Jelena, supružnici i strastveni ljubitelji kave, uveli u čaroliju svijeta ovog voća. O da, ako niste znali kava spada u voće!
Vrlo je poticajno vidjeti kako mali obrti poput Kap Coffee Roasters doprinose autentičnosti turističke ponude.
Pokazali su nam cijeli proces, od odabira i pečenja zrna, do pripreme savršene šalice. Naučili smo, primjerice, da sirova zrna kave prije prženja imaju svijetlo zelenu boju i vrlo specifičan, pomalo biljni miris, što je potpuno drugačije od aroma koje očekujemo u gotovoj šalici.
Također, otkrili smo zanimljive detalje o pripremi turske kave. Prvo, kava se stavlja u hladnu vodu i potom kuha, a čim 'provrije' skida se s vatre. Naime, višestrukim ponovnim kuhanjem mjehurići u kavi pojačavaju gorčinu, pa je baš zbog toga važno pažljivo pratiti proces, da ne bi završili s više šećera nego kave. Ivan i Jelena istaknuli su i praktičnu savjet za kućnu pripremu: najbolje je kupiti kvalitetna zrna kave i svježe ih samljeti točno za onoliko šalica koliko se sprema. Samo tako svježe mljevena kava ima puni okus i aromu.
Za sve koji žele doživjeti ovu čaroliju uživo, Ivan i Jelena nude i ture pržionicom, no potrebno je najaviti se unaprijed, kako biste osigurali svoje mjesto i maksimalno uživali u iskustvu.
Mila Gojsalić u izvedbi CoolTour
U sklopu izleta u Povijesnom Muzeju Poljica upoznali smo Milu Gojsalić u izvedbi Nikoline Radmilo (CoolTour). Njena teatralnost nas je oduševila! Nikolina je potpuno ušla u ulogu i iz nje nije izlazila sve dok se cijeli scenarij nije završio. Kroz njezinu interpretaciju doživjeli smo hrabrost Mile koja je spasila svoj narod, ali i svakodnevni život u Poljicima. Mila nam je pričala o svom ocu, knezu, o Statutu i zakonima Poljičke Republike, o kaznama i običajima, te o samoupravnom načinu života.
Način na koji nam je približila Poljičku Republiku bio je toliko uvjerljiv da smo gotovo imali osjećaj kako smo se fizički vratili u to vrijeme – vidjeli život običnih ljudi i njihove bitke. Njena interpretacija pretvorila je priču o lokalnoj povijesti u pravi doživljaj, dajući nam dubok uvid u bogatu kulturnu baštinu ovog kraja Dalmacije.
Želite li i sami doživjeti ovu čaroliju uživo? Ne čekajte – bukirajte svoj CoolTour i prepustite se povijesti koja oživljava pred vašim očima!
Priprema soparnika na OPG-u Radmilo
S Nikolinom smo zatim otišli i do OPG Radmilo gdje smo uživali u fritulama i naučili kako se priprema poljički soparnik. Ovo tradicionalno poljičko jelo priprema se od tijesta, blitve, luka, češnjaka i maslinovog ulja. Svaki korak pripreme, od berbe i čišćenja blitve do pečenja na kominu, otkriva stoljetnu tradiciju i strast lokalnih majstorica.
Soparnik je simbol jednostavnosti, autentičnog okusa i kulturne tradicije Poljica, a ujedno i zaštićen proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Iako ga se danas može pronaći gotovo svugdje, nije svaki soparnik isti, a prava se čarolija krije upravo u izradi (i degustaciji) na originalan način, u srcu Poljica. Ne trebamo vam ni govoriti kako je vrući soparnik nestao u tren oka. Doslovno.
Za sve koji žele iskusiti čaroliju pripreme soparnika vlastitim rukama, OPG Radmilo nudi i cooking class. Imajte na umu da su potrebne minimalno 4 osobe za sudjelovanje i, naravno, rezervirati termin unaprijed.
Pogled koji oduzima dah za kraj
Naš smo izlet priveli kraju panoramskim pogledom sa Sv. Jurja na Omiš, prisjećajući se svih doživljaja tog dana. Iako je kiša neumorno padala, nije nam pokvarila doživljaj i uživanje u pogledu.
Festival, sufinanciran od strane Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, zamišljen je kao događaj koji potiče putovanja unutar Hrvatske. Kroz interaktivne i edukativne sadržaje, profesionalni storytelling i vizualno dojmljive materijale, stvorili smo sadržaj koji dugoročno promovira regiju i potiče održivi turizam.
Ovakvi projekti povezuju putnike, lokalne proizvođače i kulturne institucije, osiguravajući da svaki posjet ostavlja trajni trag i doprinosi lokalnoj zajednici. Ovaj izlet je zapravo bio savršen trenutak da naši panelisti dožive Dalmaciju onakvu kakva zaista jest – bogata poviješću, običajima i autentičnim okusima! Bio je to trenutak za predah, ali i za promišljanje koliko su ovi skriveni dragulji važni za budućnost domaćeg turizma.
Dalmacija nije samo more i plaže. Ljudi koji njeguju tradiciju čekaju da otkrijete i druga mjesta, a svaki taj trenutak mogao bi biti dio vašeg vlastitog putoholičarskog dnevnika.