Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO Predstavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta grada Splita

FOTO Predstavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta grada Splita

'Provodi se i u upitnik o stavovima lokalnog stanovništva o utjecaju turizma na njihov život i prijedlozima za promjene i unaprjeđenja'

U Splitu je održano predstavljanje Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Splita koju provode Institut za turizam i Turistička zajednica grada Splita. Ova studija ubraja se među prve projekte tog tipa koji se rade u Hrvatskoj, a na prezentaciju su se odazvali svi predstavnici institucija grada Splita. Projekt su predstavili dr.sc. Neven Ivandić i mr.sc. Neda Telišman-Košuta iz Instituta za turizam i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita koja je kazala kako je cilj studije donijeti važne smjernice koje će pomoći Gradu Splitu i ostalim važnim institucijama u donošenju odluka koje su u skladu s konceptom održivog razvoja.

- U sklopu Studije provodi se i u upitnik o stavovima lokalnog stanovništva o utjecaju turizma na njihov život i prijedlozima za promjene i unaprjeđenja. Ovim projektom potvrđujemo djelovanje Turističke zajednice grada Splita kao destinacijske menadžment organizacije jer povezujemo lokalno stanovništvo i sve ključne institucije kako bi zajedno donijeli važan dokument i kasnije te zaključke i smjernice implementiramo u daljnji rad svake institucije ovisno o nadležnosti - kazala je Vukšić ističući kako vjeruju da će ova studija biti važan temelj i poticaj svim važnim institucijama da djeluju prema istom cilju - a to je razvoj turizma uz  očuvanje naše prirodne i kulturne baštine.

Studija turističkog nosivog kapaciteta grada Splita obuhvaća analizu odabranih ekonomskih, prostornih, okolišnih i socio-kulturnih pokazatelja utjecaja turizma na lokalnu zajednicu u cilju prepoznavanja 'faktora rizika', 'uski grla' i eventualnih 'ograničenja' za razvoj turizma. 

- Pojačani interes destinacija za propitivanjem turističkog nosivog kapaciteta proizlazi iz potrebe za pomakom ka daljnjem razvoju odgovornog i održivog turizma u uvjetima stalnog rasta turističke aktivnosti i intenzivnog pritiska turizma na sve destinacijske sustave. Time ovakve analize podržavaju strateško usmjerenje Hrvatske ka održivom turizmu. Izrada projekta započela je u ožujku 2022., a planirani završetak je u prosincu 2022. godine. U tijeku je prikupljanje i analiza podataka iz sekundarnih izvora i onih koji nisu javno raspoloživi. TZ Grada Splita uputila je zahtjeve za podacima širokom skupu dionika, od gradskih upravnih odjela, preko Luke Split, FINE ili MUP-a do županijskih ustanova. Provedeno je primarno istraživanje 'Percepcija lokalnog stanovništva o utjecaju turizma i stavovi o daljnjem turističkom razvoju' - pojašnjava direktorica TZ Split. 

Neda Telišman-Košuta iz zagrebačkog Instituta za turizam rekla je da kad govorimo o nosivom kapacitetu Splita, zapravo propituje i analizira pritisaka i utjecaja turizma na različite aspekte života u Splitu.


- Mislim da su ovakvi projekti dobri jer se dolazi do stručno utemeljenih podataka i nadam se da će doći do onih koji su odgovorni i imaju moć upravljanja. Znamo da nam turizam u gospodarskom smislu znači puno, ali je ovo je prilika da se progovori i o prostornim aspektima te kako utječe na kvalitetu života u gradu. Cijeli niz parametara koji se sagledavaju pa se onda na temelju egzaktnih podataka može provesti diskusija između dionika kako bolje upravljati turizmom na području neke destinacije - pojašnjava Telišman-Košuta koja kažu kako su sad na početku projekta. 

- Ovo je prva faza, do sada smo prikupljali podatke jer je projekt analitičke prirode. Analizirali smo turističke aktivnosti po mjesnim odborima i kotarevima da se definira izloženost različitih dijelova grada. Takva analiza do sada nije viđena. Napravljena je i anketa lokalnog stanovništva o stavovima prema turizmu. Očekivali smo da će to biti kritičniji stavovi. Općenito je stav pozitivan, a s druge strane prisutna je kritičnost da nam je turizam sve, da bi se i te kako trebalo usmjeravati i na neke druge gospodarske djelatnosti. Ima i dosta neodlučnih stavova što je na neki način bilo iznenađenje pa i blaža kritičnost stanovnika uže gradske jezgre. Naime, prikupit će se podaci o održivosti infrastrukture, kao što su: imamo li dovoljno vode i struje, imamo li dovoljan kapacitet kanalizacije, prostora, kakav nam je promet, tranzit, parking, sigurnost i drugo. Pokušava se sagledati utjecaj turizma iz svih tih različitih sfera, ali i iz perspektive stanovnika i turista. Krajem godine bit će projekt završen te će se tad moći govoriti je li Split dosegao svoj vrhunac što se tiče turizma - kazala je Telišman-Košuta.

Joze Tomaš, predsjednik HGK-Županijske komore Split,  rekao je kako završena analiza fiskaliziranih računa za prvih šest mjeseci ove godine. Istaknuo je kako su u 
proteklom mjesecu podaci bitno veći od prošlogodišnjih.

- Kad se komparira s 2019. godinom vrijednost fiskaliziranih računa je 45 posto veća, ali je i broj izdanih računa posto veći. Tako da je očito kako je aktivnost veća nego od same inflacije - kazao je Tomaš.

Vaša reakcija na temu