Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTOGALERIJA Edukativne rasprave na manifestaciji Future in Tourism iznjedrile nove trendove i pravce u turizmu

FOTOGALERIJA Edukativne rasprave na manifestaciji Future in Tourism iznjedrile nove trendove i pravce u turizmu

Pogledajte kako su izgledale

Nakon prvog uspješnog događanja manifestacije Future in Tourism 'Kad narastem bit ću...Chef' u organizaciji Turističko-ugostiteljske škole nastavljen je niz dobrih događanja edukativnog karaktera, a sve to u sklopu manifestacije 'Štorije o’ spize' u organizaciji Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Naime, tijekom protekla dva dana u Tehnološkom parku Spinit održao se Dan karijera 'Danas mentori... sutra poslodavci' i Dan obrazovanja  'Ključ za pravi odabir studija'.

Održane manifestacije koncipirane na okruglim stolovima, panel raspravama i prezentacijama imale su za cilj pomoći učenicima u odluci što napraviti nakon srednjoškolskog obrazovanja, nastaviti školovanje ili se uključiti u realni sektor.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić odmah je na početku susreta istaknuo da je prezadovoljan odazivom svih sudionika i ponosan na svoj tim suradnika koji je doprinio organizaciji cijele manifestacije.

Na Dan karijera 'Danas mentori... sutra poslodavci' pozvani su predstavnici Ministarstva turizma, Splitsko-dalmatinske županije, Gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela te poslodavci. Svi su dali svoj obol u promicanju novih vrijednosti i detektiranju najnovijih trendova u sektorima turizma i ugostiteljstva.

Usuglašeno je da je glavni ključ uspješnosti u turizmu zadovoljno osoblje, a da bi se u tome i uspjelo potrebno je na vrijeme poduzimati afirmativne predradnje kako bi se mladi ljudi zainteresirali još u školskoj dobi.

'Poslodavci, mentori, profesori i učenici, pratite naše natječaje, dodjele stipendija, edukacije, promocije...', pozvao je prisutne u dupkom ispunjenoj dvorani Slavko Štefičar u ime Ministarstva turizma i sporta, dok je Stipe Čogeljadožupan splitsko-dalmatinski, u ime regionalne uprave koja je osnivač Turističko-ugostiteljske škole Split i partner u brojnim projektima ove škole kazao: 'Našu podršku imate, a sve u planu realizacije naše 'Zelene Dalmacije'! Održivi turizam, zaštita okoliša, očuvanje tradicije moramo ponuditi u modernom ruhu, to su naši ciljevi.'

Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik grada Splita najavio je uvođenje reda i zaštitu stare gradske jezgre, ali i produžetak sezone kroz razna događanja i manifestacije.

'Uspješno pratimo europske trendove u cilju povećanja konkurentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, što je već vidljivo po ocjenama koje dobivamo od gostiju', istaknuo je Joze Tomaš, prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Split.

Elena Gudelj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pojasnila njihovu ulogu pri posredovanju između budućih djelatnika i poslodavaca, iznoseći i informaciju o kvotama stranih radnika tijekom sezone.

Na ovo izlaganje nadovezala se Ivana Klarić iz splitskog hotela Cornaro.

'Mi imamo sto posto domaće djelatnike i na to smo ponosni. Nemamo problema sa sezonskim djelatnicima. Zadovoljan radnik je važan za svaku gospodarsku granu poglavito u turizmu koji počiva na uslužnoj djelatnosti.'

'Kod nas su pretežito domaći djelatnici, samo jedna osoba nije s našeg područja. Redom su to mladi ljude koji ulažu u ovaj posao, žele napredovati, dodatno se educirati... Bez naših djelatnika sigurno ne bismo po drugi put na Danima hrvatskog turizma osvojiti epitet 'najbolje male marine', kazao je Ivan Kuretvoditelj Martinis Marchi hotela u Maslinici na Šolti.

Neno Nizić, predstavnik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Stories i vlasnik hotela Vestibul mišljenja je da je u Splitu neophodno na raspolaganju imati jednu veliku konferencijsku dvoranu čiji bi kapaciteti omogućili produženje sezone.

Na Dan obrazovanja naziva 'Ključ za pravi odabir studija' okupili su se predstavnici županije, profesori sveučilišta i visokih učilišta koji su za cilj imali informirati učenike kako i gdje nastaviti školovanje.

Na panelu su sudjelovali domaćin i ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić, Tomislav Đonlić - pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana VukšićBruno Grbac, prodekan visoke škole Aspire, Goran Čorluka sa Sveučilišnog odjela za stručne studije, Ivan Pavić - voditelj Studija hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj te prodekanica za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Splitu - Smiljana Pivčević.

Smiljana Pivčević stavila je naglasak na cjeloživotno obrazovanje. 

'To je imperativ jer znanje u ovom brzom tempu života jako brzo zastarijeva. Činjenica je da su oni koji se stalno obrazuju izvrsni u svojim profesijama te stalno napreduju profesionalno i hijerarhijski.'

Zanimljivo je bilo čuti i pozivne riječi profesora Ivana Pavića koji je kazao da će nastojati afirmirati učenike da nakon srednjoškolskog obrazovanja upišu stručni studij koji objedinjuje teorijska i praktična znanja.

I Tomislav Đonlić je zadovoljan organizacijom i cjelokupnom manifestacijom.

'Dugogodišnji rad na projektu RCK još je jednom potvrdio tezu da cijeli turistički sektor može uspješno funkcionirati jedino s dobro obučenim kadrovima. Kvalitetan čovjek je ključ uspjeha i temelj za budućnost, ne samo u okviru Splitsko- dalmatinske županije, već i cjelokupnog hrvatskog turizma.'

'S obzirom na dobar odaziv ovu ćemo manifestaciju ponoviti u proljeće. Opće je poznato da poslodavci najviše u to vrijeme traže djelatnike za sezonu. Međutim, mi kao organizator ovog događanja smatramo da bi poslodavci trebali početi s regrutiranjem kvalitetnih kadrova odmah po završetku visoke sezone i sugerirati nama kao obrazovnoj ustanovi na čemu poraditi i što poboljšati', po završetku manifestacije zaključno je kazala Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK Turističko-ugostiteljske škole Split.

Vaša reakcija na temu