Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Održan Go Green in Jelsa, prvi eko festival

FOTOGALERIJA Održan Go Green in Jelsa, prvi eko festival

'Općina se uključila se u European Sustainable Development Week'

Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom 'Go Green in Jelsa' pokazala je u svojem prvom izdanju kako teži razvijanju svijesti gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša i razumnu i učinkovitu eksploataciju prirodnih dobara. Festival je namijenjen djeci i odraslima uz različite edukacije, radionice eko akcije čišćenja, nordijskog hodanja, predstava i filmova povezanih s ovom tematikom.

Od 30. rujna do 2. listopada organizirano je 19 različitih programa i radionica za djecu i odrasle. Od aktivnosti čišćenja, nordijskog hodanja, predstava, radionica pa sve do završnog koncerta Dalmatina na Pjaci. Za veliki uspjeh ovog festivala zaslužni su svi sudionici, a to su: Srednja škola Hvar, Srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, Dječji Vrtić Jelsa, Udruga Trim, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Ronilački klub Black Pearl, Ronilački klub Nautilus, Hrvatski Savez Nordijskog Hodanja, Fjori Fora Garden, Duška Mušić, Lucija Peronja Pavić, Sara Radonić, Javna ustanova More i krš, udruga ugostitelja Jelsa, udruga Moj Škoj, udruga Eco Hvar, Rukometni klub Jelsa, Veslački klub Jelsa i Nogometni klub Jelsa i mnogi drugi pojedinci uz pomoć lokalne samouprave i komunalnog poduzeća.

Dječji vrtić Jelsa je zajedno s roditeljima i djecom pokrenuo je projekt razmjene odjeće i igračaka 'Za drugog donesi, za sebe odnesi'. Razmjene dječje odjeće i igračaka odvijat će tako da roditelji koji imaju viškove odjeće i igračaka koje ne koriste da donesu u Dječji vrtić Jelsa, te time ukažu na današnji trend nepotrebnog kupovanja viškova i bacanja upotrebljivih stvari, te poticanje na međusobnu razmjenu viškova predmeta.

Udruga Moj škoj provodi projekt 'Izrade bio kugli'. Bio kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama, a kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik. U izradi bio kugli koje će se bacati u more krajem 10 mjeseca vrijedne ručice vrtića i škole napravile su zaista odličan posao. Bio kugle su dobre bakterije koje žive u prirodi, ali zbog prebrzog zagađivanja prirode, one jednostavno ne uspijevaju sve apsorbirati.

Aplikat28.d.o.o. U četvrtak na prvom danu #GoGreeninJelsa festivala, imali smo prilike saznati što nam treba za nadolazeće mjere 6.3.1. i 6.1.1. od Katarine Sekelez, vlasnice tvrtke Aplikat28 – koja je svojim znanjem i iskustvom u provođenju projekata EU fondova podijelila sa svima nama.

'Novo lice, stare majice' - radionica s Lucijom i Sarom orijentirana je iskorištavanju predmeta tako da im se udahne novi život i da nije potrebno kupovati nove stvari kada ih možemo od nekoliko starih predmeta dati im novi smisao ili vrijednost. Radionica kreativnog recikliranja odjeće posjetila su djeca različitih uzrasta, te tom prilikom napravila za sebe novi odjevni predmet.

U općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa, djeca su mogla naučiti 'Vredovanje informacija na internetu'. U ovim vremenima zbog obilja dostupnih informacije i zbog nepostojanja službe koja određuje tko i što može objavljivati sadržaj na internetu, djeca, a i odrasli se često dolaze u doticaj s ne točnim i ne provjerenim informacijama.

U Ljetno kino Jelsa u suradnji s Kino Mediteran gosti su mogli pogledati film 'I am Greta', filmu o mladoj aktivistici koja pokušava ukazati koliko su klimatske promjene opasne.

Već treću godinu za redom Ronilački Klub Nautilus iz Splita i Ronilački klub Black pearl iz Jelse, te njihovi kolege i prijatelji u Općini Jelsa, zajedno sa Turističkom zajednicom općine Jelsa organiziraju veliku eko akciju čišćenja podmorja. Rad na aktivnostima koji doprinose podizanju svijesti o važnosti očuvanja mora, priobalja i morskog svijeta, nastavit će se u tjednu koji prethodi ovoj akciji.

Radionica s udrugom Sunca bila je usmjerena na postizanje odgovornog i održivog gospodarenja s otpadom, te je na radionici pričalo o 'Održivom gospodarenju otpadom i primjerima dobre prakse!'

Radionice s udrugom Trim: Obojena sirova vuna, iglice i bockanje, recikliranje papira i još mnogo toga, imali su priliku naučiti od udruge Trim. Ovdje se radilo s vunom koja se baca i zagađuje okoliš napraviti nešto ekološki i kreativno, kako reciklirati papir i od stare auto gume napraviti novi predmet koji nam može poslužiti za neke druge stvari.

U sklopu ovog festivala održan je i 2. Festival Nordijskog hodanja u Jelsi. Više od 100 sudionika sudjelovalo je kroz dva dana pješačenja u Općini Jelsa. 

- Veliko zadovoljstvo gostiju i domaćina potaklo nas je da već sada najavimo 3. po redu festival 1.10. 2022. Srednja škola Hvar pridružila se s izradom aplikacije o stazama za nordijce. A instruktorica Iva zagrijala je sudionike prije starta. U petak, u Svečanoj dvorani Općine Jelsa, imali smo priliku pogledati humanitarni stand up komedijom Duške Mušić i kolegice Jasne Krilić. Sav prihod namijenjen je udruzi Perle - poručuju iz Turističke zajednice.

Eko akcija čišćenja osim ekološkog karaktera ima i edukativan učinak te se djeca, sudionici uče izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i radi zaštite prirode i očuvanja prirodnih ljepota.

Udruga Eco Hvar ističe kako je potrebno urediti i napraviti hranilišta za mačke uz naglasak na brigu o napuštenim životinjama i našu odgovornost i zadaću u tome. S istim ciljem Općina Jelsa donirat će 50 besplatnih kastracija za mačke. Prezentacija o mačkama u organizaciji udruge Eco Hvar pod nazivom: ‘Mace naši prijatelji’ sastojala se od priče jedne ulične mačke uz lutkarske rekvizite i glazbu te demonstracije izrade hranilice za samoživuće mačke.

'Povezivanje u službi održivosti' - Fjori fora garden je biljna oaza smještena u Gdinju na otoku Hvaru. Bračni par Čurin idejni je pokretač ove nadahnjujuće priče o tradiciji, koja je postala inspiracija za moderan vrt. Na radionicu su vodili: Stjepko, Kristina i Mihovil. Prezentacija je bila koncipirana u tri dijela i govorili smo o suživotu s prirodom, od ideja do realizacije vrta, te o snazi i potencijalu eteričnih ulja.

- Ovaj festival koji je u cijelosti bio besplatan organizira lokalna samouprava s volonterima kako bi se naša zajednica okupila, povezala, zabavila i otkrila nove načine održivog načina života. Ostanite nadahnuti, naučite, umrežite se i otkrijte kako možemo zajedno stvoriti pozitivne društvene promjene na našem malom otoku!

Vaša reakcija na temu