Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Otvoren Dalmatia Boat Show, izloženi brodovi vrijedni više od 160 milijuna eura

FOTOGALERIJA Otvoren Dalmatia Boat Show, izloženi brodovi vrijedni više od 160 milijuna eura

'Sezona starta i završava s nautičarima', istaknula je Ivana Vladović

Marina Baotić u Segetu Donjem od 18. do 21. travnja domaćin je međunarodnog nautičkog sajma naziva Dalmatia Boat Show. Stotinjak izlagača predstavlja više od 200 brodova čija je vrijednost procijenjena na najmanje 160 milijuna eura. 

Posjetitelji, naime, imaju priliku birati između novih i rabljenih plovila koja uključuju sportske brodove, Flybridge jahte i dnevne kruzere. Neki su od zastupljenih brendova: Absolute, Axopar, Bali, Beneteau, Hanse, De Antonio, Fountaine Pajot, Fjord, Lagoon, Merry Fisher, Galeon, BSC, Maxima, Nikhen, Rand Boats, Sessa Marine, Saxdor, Sea Ray, Superrib, Williams Jet Tenders, SUR Marine, 3d Tender… Izloženi su i drugi proizvodi vezani uz nautiku, more i prateću industriju. 

Dalmatia Boat Show nastupom su otvorili Edi Šegota i kvartet Cambi. U svečanom obilasku, sudjelovali su, među ostalima, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović te načelnik Segeta Ivo Sorić.

Željko Baotić, vlasnik Yacht Centra Baotić, istaknuo je ovom prigodom kako su izloženi brodovi vrijedni i do pet milijuna eura. Generalno se, međutim, prema njegovim riječima, više kupuju 'dnevni', veličine 10-12 metara. 

'Dugotrajan je proces kupnje kad su skuplji brodovi posrijedi. Neki manji su se već i prodali. Teško je, stoga, prognozirati, kako će proteći sajam. Što se klijenata tiče, tu su i hrvatski i inozemni. Svakako, ovdje postoji infrastruktura za sve ih pokazati, što je lakša opcija u odnosu na pojedinačno razgledavanje obilaskom više marina. Ujedno je izlagačima lakše doći ovdje nego, primjerice, u Njemačku jer im je samo transport ondje otprilike osam puta skuplji', naveo je Baotić. 

Državni tajnik Tomislav Mihotić istaknuo je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture proteklih osam godina intenzivno ulaže u infrastrukturu ovakvih objekata. Premda je primarno riječ o  privatnim investicijama, napomenuo je kako im je pripalo oko 320 milijuna eura iz europskih fondova. Ujedno je lukama i marinama iz Kohezijskog fonda predviđeno dodatnih 87 milijuna eura do 2027. 

'Konkretno, bit će izgrađeno ili rekonstruirano još tisuću novih komunalnih vezova. Paralelno je obuhvaćena i ekološka komponenta. Ulagat će se u pročišćavanje i zaštitu okoliša te čistu energiju koja će biti dostupna nautičarima', naglasio je Mihotić. 

Državni tajnik Tonči Glavina kazao je kako je Dalmacija srce nautičkog turizma u Hrvatskoj te izrazio ponos što se na njenom području danas otvaraju dva nautička sajma. U tom je kontekstu napomenuo da su manifestacije ovakvog tipa iznimno važne za pozicioniranje hrvatske nautike u Europi i svijetu. 

'Nautički turizam snažno doprinosi horizontalnom gospodarstvu. Puno se djelatnosti veže na njega. Brojke nam pokazuju da ćemo imati još jednu izvanrednu sezonu. Ponovno očekujemo obaranje rekorda i u nautičkom turizmu, ali, naravno, sa snažnim fokusom na održivost i očuvanje naše obale te održavanje kvalitete života naših ljudi', rekao je Glavina. 

Direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Vladović napomenula je kako je turistička sezona starta i završava s nautičarima. Stava je kako je sajam dodatan motiv za raniji dolazak u Splitsko-dalmatinsku županiju.

'Krenuli smo jako dobro. Nastavak je to dužeg perioda ozbiljne nautičke ponude naše županije koja je poznata kako po prirodnim ljepotama tako i po vrhunskim lučicama. Otvaranja dvaju sajmova danas u Dalmaciji dokazuje da je ona srce nautike i da nudi prostor za sve - od najmanjeg brodića do luksuzne jahte', konstatirala je Vladović. 

Još se pokojem sajmu nada dožupan Stipe Čogelja. Naznačio je kako doprinose razvoju gospodarstva, odnosno kako su naša komparativna prednost globalnom tržištu. 

'Ovaj je sajam od velikog značaja za naše područje. Naš će se turistički proizvod zasigurno podići na jednu višu razinu, obogatit će se turistička ponuda našeg kraja. Ovo je primjer dobrog poslovanja i odgovornosti, stoga je Općina Seget od početka podržavala projekt', iznio je načelnik Sorić. 

Posjetitelje Dalmatia Boat Showa očekuje i zabavan program koji uključuje nastupe DJ-a Dade od četvrtka do subote u Glory baru te koncert Marka Pecotića Pece u subotu u 20 sati. Pripremljena je i bogata gastronomska ponuda. Dodatne informacije mogu se potražiti na službenoj stranici sajma. 

Vaša reakcija na temu