Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DZS I GRADOVI IMAJU ROĐENDANE Pogledajte što je Splitu 'poklonio' Državni zavod za statistiku

I GRADOVI IMAJU ROĐENDANE Pogledajte što je Splitu 'poklonio' Državni zavod za statistiku

Stanovništvo, turizam, promet, kultura… saznajte sve na jednome mjestu

Možda vam to nikad nije upalo u oči, ali svibanj je rođendanski mjesec nekoliko hrvatskih gradova. Budući da je DZS nedavno objavio novu publikaciju Statističke razglednice gradova, to je izvrsna prilika da zavirimo u njezin sadržaj i izdvojimo zanimljive podatke o slavljeničkim gradovima. Prigodne proslave u svibnju održavaju se, naime, u čak četiri grada od sedam izdvojenih u publikaciji.

Prije početka ovog pregleda napomenimo da nova publikacija prvi put na jednome mjestu sistematizira informacije o odabranim gradovima te njihovim povijesnim, kulturnim i turističkim zanimljivostima, a nastala je u tijeku provedbe Subnacionalnih statistika, europskog projekta u kojem su se prikupljali podaci o gradovima i njihovim funkcionalnim područjima (FUA)*.

Sve počinje 5. svibnja, kada Dan grada slavi Pula. Grad s više od 52 tisuće stanovnika itekako vole i turisti pa kad se pogledaju ukupni godišnji podaci turizma, može se vidjeti da pulskim ulicama svake godine prođe višestruko više osoba. Je li Puljanima draže pješačenje ili pak vožnja, nismo sigurni, no zanimljivo je da, statistički gledano, na gotovo svaka dva stanovnika dolazi jedan registrirani privatni automobil.

Blagdan Svetog Duje, 7. svibnja, datum je velike proslave u Splitu. Dobar je to uvod i u turističku sezonu. Naime, već i galebovi na rivi znaju da drugi grad po broju stanovnika u Hrvatskoj silno privlači turiste, koji su u 2022. upravo u tom gradu ostvarili više od 2,6 milijuna noćenja. Iako su turistički rezultati vjerojatno brojevi koji se u Splitu najviše iščekuju, pregledajte i ostale izdvojene podatke.

Zbog idućega grada vodimo vas na kontinent. Posljednjih godina turistima sve zanimljivija postaje Slavonija, a u Slavonskom Brodu, koji Dan grada obilježava 16. svibnja, stanovnici i njihovi gosti mogu biciklirati po 64 km uređenih staza.

Posljednji dan svibnja rezerviran je za feštu u Zagrebu. Glavni grad, koji ujedno ima status županije, mnogi biraju kao mjesto stanovanja, studiranja i rada. Potvrdit će to i istaknuti podaci na donjem vizualu.

U mnoga kazališta i kina odlazi mnoštvo posjetitelja pa nije čudno što su u 2022. prodana čak 1,4 milijuna kino ulaznica. Zanimljivo, iako gradski promet ostavlja dojam gužve, jedan registrirani privatni automobil dolazi na gotovo tri stanovnika Zagreba.

Podatke za ostala tri grada - Rijeku, Osijek i Zadar - te detaljnije podatke o Puli, Splitu, Slavonskom Brodu i Zagrebu pogledajte u publikaciji.

'Svim gradovima želimo ne samo sretan dan grada nego i uspješnu cijelu godinu!', poručili su iz DZS-a za kraj.

*Funkcionalno urbano područje (ili metropolitansko područje) sastoji se od grada i njegovih okolnih prostornih jedinica manje gustoće naseljenosti koje čine gradsko tržište rada, odnosno njegovu zonu dnevnih migracija. Takva se područja često nazivaju 'funkcionalnima' jer obuhvaćaju cjelovitu gospodarsku funkciju grada.

Vaša reakcija na temu