Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Institut za turizam i The Travel Foundation udružuju snage kako bi podržali oporavak turizma u jugoistočnoj Europi

Institut za turizam i The Travel Foundation udružuju snage kako bi podržali oporavak turizma u jugoistočnoj Europi

Naglasak će biti na mjerenju utjecaja, edukaciji lokalnih dionika, istraživanju, projektima i tehničkoj podršci

Institut za turizam i međunarodna nevladina udruga The Travel Foundation potpisali su sporazum o suradnji kojemu je cilj potpora oporavku turizma nakon COVID-19 pandemije i dugoročno partnerstvo na razvoju turizma u jugoistočnoj Europi. 

Cilj formiranog partnerstva je maksimizirati vrijednost koju turizam donosi lokalnim zajednicama i destinacijama, istovremeno minimizirajući njegove negativne utjecaje na okoliš i prirodne resurse.

Kombinacijom stručnosti i dosadašnjeg iskustva partnera, pružit ćemo podršku vladama i poslovnim subjektima koji se bave turizmom u Hrvatskoj i drugim zemljama regije, primjerice Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

Partnerstvo će doprinijeti oporavku turizma na temelju znanstveno utemeljenih istraživanja, pozitivnih i negativnih utjecaja turizma te će razviti kapacitete organizacija za upravljanje destinacijama, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i mikro i malih poduzeća, koja će moći kvalitetnije odgovoriti na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 na pametan i odgovoran način, a sve s ciljem bržeg turističkog oporavka. 

Organizacije će provoditi programe koji mogu uključivati: 

•Uvođenje ili poboljšanje globalno priznatih standarda održivosti

•Razvijanje novih ključnih pokazatelja uspješnosti 

•Izgradnju pametnijih sustava za upravljanje podacima, za donošenje odluka temeljenih na dokazima

•Participativno planiranje koje uključuje širok spektar dionika u destinaciji kako bi se razvio zajednički program privatnog i javnog sektora za razvoj i upravljanje ekonomijom posjetitelja.

Doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, izjavio je: 'Veliko nam je zadovoljstvo imati priliku pružiti podršku i dati svoj doprinos razvoju i upravljanju turizmom u jugoistočnoj Europi. Radujemo se uspješnoj budućoj suradnji i pozitivnim učincima koje će ovo partnerstvo imati na lokalnu zajednicu, okoliš, prirodne i kulturne resurse turističkih destinacija'.

Jeremy Sampson, direktor organizacije The Travel Foundation, rekao je: 'Izuzetno smo zadovoljni jer smatramo da će ovo partnerstvo promicati i potaknuti kvalitetniji, učinkovitije i održiviji oporavak turizma u jugoistočnoj Europi. Naglasak će biti na mjerenju utjecaja, edukaciji lokalnih dionika, istraživanju, projektima i tehničkoj podršci što će osigurati dobre pretpostavke za dugoročno kreiranje nove vrijednosti za lokalne zajednice u kojima se turizam odvija'. 

Vaša reakcija na temu