Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ISPRED NAS SAMO JAPAN Hrvatska druga na svijetu u rastućoj populaciji digitalnih nomada

ISPRED NAS SAMO JAPAN Hrvatska druga na svijetu u rastućoj populaciji digitalnih nomada

Vile su se počele iznajmljiati po godinu dana unaprijed

Istra je posve spremna za - digitalni turizam. Točnije, sve je veći interes za smještaj digitalnih nomada, poslovnih ljudi kojima je za njihov posao dovoljan samo kompjutor te ga mogu raditi iz bilo kojeg mjesta u svijetu. Hrvatska je druga država po popularnosti u rastućoj populaciji digitalnih nomada; ispred nje je jedino Japan, a slijedi Srbija.

Popularnost Hrvatske porasla je nakon što je Vlada zakonski regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade iz trećih država i počela s izdavanjem viza za njihov boravak. Većinom su do sada boravili u Zagrebu i Splitu, no sudeći prema novoj internetskoj platformi za organiziranje rada i smještaja digitalnih nomada, Istra bi ih uskoro mogla dostići.

Platforma DNAstay.com koja je počela djelovati polovicom listopada te u ponudi ima nekoliko stotina smještajnih objekata širom poluotoka i dio njih, iako se radi tek o nekoliko dana rada, ima mnoštvo rezervacija za ugošćavanje 'radnika s laptopom' koji ipak ne zahtijevaju samo dobru internet vezu, nego i zanimljivu ponudu u svojoj okolici. Zanima ih, kako pokazuju istraživanja međunarodnog portala NomadList.com, mogućnosti zabave, kulturna i gastronomska ponuda, blizina aerodroma i autocesta. Ne treba zaboraviti da većina digitalnih nomada, njih 69 posto, zarađuje između 50 i 250 tisuća američkih dolara godišnje, što znači da ne traže podrumske sobe i besplatne domjenke, nego su spremni platiti za kvalitetan život bez obzira gdje se nalazili, donosi Glas Istre.

Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević kaže da je 'Istra spremna za digitalne nomade'.

- Sada imamo visoku ponudu i zanimljive događaje za sve one koji se žele zabaviti, rekreirati ili aktivno odmoriti nakon posla. Kreću obilasci vinskih cesta, berba maslina i slične manifestacije na kojima bi posjetitelji iz cijelog svijeta mogli vidjeti ono što nisu vidjeli u svojim domovinama, ističe Ivošević.

Popularnost Hrvatske među digitalnim nomadima potaknula je udrugu Digital Nomad Hrvatska da riješi njihov smještaj na duži ili kraći period. Ove godine tih je 'poslovnih turista' koji troše i više od prosječnih sezonskih posjetitelja u Hrvatsku pristiglo više od tri tisuće.

Predsjednik udruge Digital Nomad Hrvatska Jan de Jong izjavio je da su platformu za smještaj pokrenuli zbog brojnih upita članova gdje se može dobiti kratkoročni i dugoročni najam kuća, stanova i vila u našoj zemlji. Prvog dana već je oglašeno pet tisuća objekata koji čekaju digitalne nomade, a u ponudi ima raznih mogućnosti. Što se Istre tiče - od jednosobnog stana na rivi u Poreču do raskošnih vila u Labinu, Rovinju, Pićanu i brojnim mjestima u unutrašnjosti županije. U ponudi je dosta smještajnih jedinica i u Puli za koju kažu kako je kulturni, gospodarski i povijesni centar Istre.

Kad se pogledaju termini rezervacija dobro opremljenih vila za iznajmljivanje u unutrašnjosti Istre, one su gotovo jednake punoj turističkoj sezoni. Mjesec studeni rezeviran je u desecima turističkih objekata, a i naredni mjeseci su, barem što se Istre tiče, dobro popunjeni. Turistički radnici vjeruju da će sve prednosti Istre, posebice njezina blizina s drugim europskim zemljama, od nje načiniti novu meku za digitalne nomade.

Neke su vile, pored jedne u široj okolici Rovinja, rezervirane na šest mjeseci što pokazuje kako se za iznajmljivače zapravo, nema zimskog odmora. 

- Brzo smo iznajmili pod uvjetima kao što se radi preko interneta, rekao je jedan iznajmljivač koji je zamolio anonimnost jer mu reklama nije potrebna.

Pregledavajući katalog ponude smještaja digitalnim nomadima, može se uočiti da su neki apartmani i kuće već iznajmljeni na godinu dana unaprijed, i to svega tri dana nakon što je specijalizirani portal počeo s radom. Inače, minimalna rezervacija smještaja je 28 dana.

Stručnjaci tvrde da postoji nekoliko jednostavnih načina za privlačnje ove specifične vrste gostiju. Naravno, uz popuste koji ovise o duljini boravka, obavezno je i uređenje radnog okruženja za rad na daljinu, koji uključuje pouzdani internet, radni stol ili prostoriju, pa i prostor prikladan za virtualne sastanke. Namještaj također treba biti prikladan - posebno stolice, dovoljno svjetla i rasvjetnih tijela te dostupnost besplatnog uredskog materijala.

Digitalni nomadi samo su dio od milijardu osoba koje će do 2035. godine raditi na daljinu.

- Vjerujemo da Hrvatska ima sve preduvjete da postane digitalno nomadsko žarište u Europi, kažu u Udruzi Digitalnih nomada Hrvatske. Prema njihovoj računici, digitalni nomadi troše najmanje 10.000 kuna na život u Hrvatskoj. Od toga imaju koristi svi - od lokalnih frizera do Porezne uprave.

Prema odazivu na istarsku ponudu u kojoj su digitalni nomadi već u prvih nekoliko dana iznajmili smještaj na rok od mjesec do godinu dana u desetinama objekata, nema sumnje da se novi oblik turizma stigao na poluotok, piše Glas Istre.

Vaša reakcija na temu